December 18, 2010

December 18, 2010

Sedetik Bersama Mereka

5 Jan 2009

Hari pertama aku berada atas bumi SMK Ahmad Boestamam aka SMAB. Aku ni kira pelajar baru SMAB lah. Waktu tu aku Form4. Hari pertama tu, masuk perhimpunan, beratur dengan kawan aku (kat dewan). Nama dia Aimi. Dia memang sekolah kat sini sejak Form1 lagi. Time tu, naik berpeluh ketiak aku berdiri waktu perhimpunan. Punya lah padat dewan ni dengan pelajar-pelajar SMAB. Semua datang dengan semangat untuk memulakan sesi persekolahan tahun 2009.

Dah habis nyanyi lagu Negaraku, OPOCOT ! 

Semua orang duduk dengan serta-merta (atas lantai ye). Memang aku terkejut. Kau bayangkan lah, emcee tak sempat cakap satu huruf pun apatah lagi nak benarkan duduk tapi semua orang terus duduk je lepas nyanyian lagu Negaraku. Ade la beberapa orang yang tak dapat duduk (dah tak muat) terpaksa buat barisan baru. Memang semua muka tebal terpaksa jalan 'catwalk' dari belakang ke depan pasal nak buat barisan baru tu.

"Memang dah jadi budaya kat SMAB ni macam ni,"-terang Aimi melihatkan aku yang tertanya-tanya.

Okay, aku anggap diorang duduk terus pasal takut tak dapat duduk kot. Maklumlah, hamba-hamba yang menghuni SMAB ni memang ramai tapi dewan nye memang kecik.

15 Jan 2009

Selama seminggu yang lepas, semua bebudak Form4 ada aktiviti orientasi. Aktiviti ni untuk memperkenalkan kami tentang subjek-subjek yang ada diajar di SMAB. Hari ni pulak hari pembahagian kelas. Disebabkan result PMR aku agak bagus (7A2B), aku masuk kelas 4RK. Kira kelas yang dihuni bebudak pandai lah (bagitau dengan bangga ^^). Hari pertama masuk kelas, mestilah buat lantikan AJK-AJK kelas.

Seingat masa tu, Taufiq dilantik jadi ketua kelas manakala Azizah dilantik jadi penolongnya. Selepas beberapa hari atau minggu atau bulan (tak ingat) bebudak kelas aku ramai yang dapat tawaran pergi SBP, MRSM dan sewaktu dengannya. Maklumlah, kelas bebudak pandai (nak mention lagi ni =.='). Ramai lah yang terima tawaran dan berpindah. Salah seorang yang berpindah ialah Azizah, si penolong ketua kelas tu. So, jawatan tu kosong lah. Teringin pulak aku nak lantik diri sendiri tapi tak jadi lah pasal aku budak baru. Haha. Lastly, Atikah yang menggantikan Azizah.

Sedetik Bersama Mereka
*Taufiq dan Atikah

Tapi serius aku cakap, bebudak lelaki tinggal tak sampai 10 orang pun lepas bebudak yang dapat tawaran berpindah. Hah, memang sah nak pupus lah kaum Adam ni kan.

4 Jan 2010

Oh mak kau ! Dah 2010? Dah Form5 dah aku ni. Dah nak habis sekolah dah. Haha. Cepat betul masa berlalu kan. 

Bebudak kelas aku dah start rajin. Even bebudak lelaki pun dah kurang main-main dah. Semua pakat nak struggle SPM. Yelah, penentu masa depan. Lagipun kitorang lah harapan cikgu-cikgu (*bangga).

26 Okt 2010

Hari Graduasi. Hari ni, bebudak Form5 SMAB dapat sijil berhenti sekolah. Memang buat macam graduasi peringkat universiti lah just tak pakai baju konvo tu je. Takde siapa nak jahit. Haha. Majlis Graduasi tersebut berlangsung pada pukul 2 ptg. Agak lama jugak lah majlis tu berlangsung pasal setiap pelajar naik pentas ambik sijil berhenti sekolah masing-masing. Takde yang terkecuali.

Sedetik Bersama Mereka
*pelajar 5RK pada majlis graduasi

23 Nov 2010 - 9 Dis 2010

"Goodluck ye korang. Aku doa kan kita semua dapat straight A's,"

"Buat exam elok-elok weh. Ni penentu hidup ni,"

SPM ^^

18 Dis 2010

"Lah, baru je habis SPM dah nak buat reunion?"-umi aku bising-bising.

Well, hari ni kitorang bebudak 5RK buat reunion kat KFC Lumut. Tak ramai pun yang datang. Tapi meriah lah jugak pasal kitorang main game. Alah, game kotak beracun tu. Tapi kitorang ubah sikit lah. Mula-mula suruh sorang cabut nama. Nama yang bertuah tu kena buat something macam yang tertulis kat kertas yang diorang kena tu. Erk, faham tak? Buat-buat faham je lah ye. Antara mangsa,

Azizi-buat gaya model
Atikah-nyanyi sebuah lagu
Taufik-buat flying kiss kat seorang rakan perempuan
Danial-buat gaya orang utan
Amirul-buat gaya orang gila
Hanis-katakan 'saya sayang awak' kat seorang rakan lelaki
Lailatul-pergi dekat tiang, peluk dan ciumnya

Sedetik Bersama Mereka
*antara yang datang 

Herm sesungguhnya, aku tak kan lupa kan mereka. Mereka yang mengajar aku erti persahabatan, erti percintaan monyet, erti bergaduh, dan macam-macam lagi. Aku sangat sayang pada mereka. Isk3. Sob3. Sedih lah pulak bila nak berpisah dengan diorang ni. Dulu tak sabar sangat nak habis sekolah, sekarang rasa nak sekolah balik pulak. Padan muka aku.

5RK

- Taufiq, Amir, Danial, Azizi, Amirul, Raja, Avinash, Halim

-Atikah, Najwa, Hasmiza, Anis, Nadhirah, Huda, Atifah, Akma, Aliah, Sayyidah, Syafiqah, Anisah, Shahirah, Azlin, Wani, Khartini, Afiqah, Rabiatul, Farisya, Mahirah, Saidatun, Dayana

p/s : Korang mesti pernah/akan merasainya kan?

December 16, 2010

December 16, 2010

Saya Suka ...

mood : tengah kenyang ^^

Pagi tadi adik aku pergi main futsal. Adik yang sorang lagi start melukis. Tetiba je dia ni minat melukis pulak (baru lepas tusyen melukis). Nak tengok tak gambar dia lukis?

TADAA !

Saya Suka ...
*guna crayon

Cantik tak? Wah-wah first time aku memuji adik aku ni. Haha.

Actually, hari ni aku nak borak pasal hobi. Adik aku yang pertama suka main futsal, main bola. Yang lagi sorang suka melukis (adik aku dua-dua lelaki). Aku? Aku suka melancong aka jalan-jalan. Tu pasal aku suka blogwalking. Menambah kenalan blogger ^^ . Aku jugak suka makan. Kalau dah tiba masa nak breakfast, lunch dan dinner, memang terasa kuat betul nafsu makan aku. Haha. (tu pasal makin naik berat tu =.=')

Ada banyak aktiviti yang boleh dijadikan sebagai hobi. Kalau tanya kat bebudak lelaki, ramai yang cakap,

"Hobi aku main bola. Tetiap petang main bola,"

"Kenapa suka main bola?,"

"Suka hati aku lah suka main bola," =.='

Kalau perempuan? Erm yang aku tau, golongan mak-mak mesti suka memasak kan? Hehe. Ni yang aku pun suka ni pasal aku suka makan ^^. Lagi satu, perempuan ni, tak sah kalau tak bergosip aka mengumpat. Tu kira hobi lah jugak tu.

"Eee dia ni suka kat dia ni? Baik ambik aku, aku lagi lawa,"

"Tu pakai ubat guna-guna lah tu sampai semua jantan nak kat dia,"

Ish-ish kuat nya mengumpat. Cakap ikut sedap mulut je kan?

Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

"Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" 
(Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)

Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

"Wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya,dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri"
(Hadis riwayat Abu Daud)

So, beringat lah ye golongan yang suka mengumpat (terkena bulu hidung aku =.=').

Lagi? Selain tu, tak kurang jugak yang suka memancing. Ni lelaki or perempuan, dua-dua pun ada yang suka memancing. Am I right?

Memancing memerlukan tahap kesabaran yang tinggi (paksu aku cakap). Kena sabar tunggu ikan makan umpan. sabar kalau seharian memancing tapi langsung tak dapat ikan. Tak tau lah sejauh mana kebenarannya pasal aku tak pernah memancing.

Lagi? Window shopping. Ni golongan perempuan memang suka. Tambah-tambah lagi yang poket kering. Termasuklah aku ^^

"Window shopping tu ape?"

Meh aku bagitau ye adik-adik. Window shopping tu korang pergi shopping kompleks tapi tak beli apa-apa. Just jalan-jalan dan tengok-tengok je. Ade jugak yang suka bergambar pegang barang-barang yang teringin nak beli tu. Memang kena tahan nafsu lah kalau window shopping ye, puan-puan.

Lagi? Fikir sendiri lah pulak ^^

p/s : Mencuri, merompak, meragut tu hobi atau kerja atau ape eh? =.='

December 14, 2010

December 14, 2010

Perihal Makcik-Makcik

mood : Bangun awal lagi hari ni =.='

Ceh ! Hari ni pun kena bangun awal. Ade student umi datang personal tusyen. Baru cadang nak membuta sampai tengah hari. Haha. Takpe lah anak dara kan tak elok bangun lewat (ayat penyedap hati). Lagipun hari ni aku puasa. Kena banyak bersabar ^^

"Hee puasa ganti tak habis lagi?"

Hei, siapa kata aku puasa ganti? Bila perempuan puasa je, kena cop puasa ganti. Muka putih suci macam aku ni dah lama habis puasa ganti lah. Ni antara cara-cara aku nak turun berat lah. Untuk pengatahuan lanjut, usha lah entry yang aku buat pasal | Jagalah kesihatan Anda |

Bila dah bangun awal ni, macam semalam lah, kerja-kerja rumah dah siap awal. Dan mula lah aku mengalami kebosanan melampau. Tu pasal lah mula buat entry baru. Okay, di pagi yang mulia ni, aku nak story pasal perangai makcik-makcik. 

Seperti yang sudah sedia maklum, kite semua ni mestilah makin lama makin besar kan. Seingat aku lah, kalau jumpa makcik-makcik aku, sure diorang cakap,

"Eh, Alia ke ni? Amboi dah besar dah. Dah boleh kahwin dah pun,"-cakap dengan senyuman meleret ke telinga.

"Tak lama lagi dapat menantu lah kau, Mi (nama manja abah aku). Alia ni mesti dah ada boyfriend punya,"-lepas cakap, mengekek sesama mereka.

Seingat aku, time aku darjah 6 dulu pun diorang cakap macam ni jugak. Buang tebiat ke aku nak kahwin dah umur masih setahun jagung? Haha.

Okay itu bila hari pertama lah jumpa dengan makcik-makcik. Paling aku tension kalau ramai sedara-mara datang rumah aku, sure lah aku yang kena mengemas. Aku je anak dara dalam family aku. Hah, time aku basuh pinggan ke, sapu sampah ke,

"Amboi rajin anak dara Mi ni. Maklong boleh goyang kaki je lepas makan kan,"-tersengih-sengih.

Okay lah. Itu cerita makcik-makcik aku. Ni cerita sorang makcik kat kedai jual sayur. Aku ni bab memasak, mengenal jenis-jenis sayur memang aku lemah. Satu hari tu, umi mintak tolong beli bayam dengan kobis. Okay, aku takde lah zero pasal sayur-sayur ni. Kobis tu aku tau lah. Tapi bayam aku tak tau pasal aku tengok sayur-sayur seangkatan dengannya tu semua sama je?

Walaubagaimanapun, aku kuatkan semangat nak tolong pergi beli. Tolong mak dapat pahala tau. Syurga kan bawah tapak kaki mak. Oleh itu, dengan berbekalkan hati yang berkobar-kobar, aku merempit pergi kedai jual sayur tu. Tak jauh pun, 5 minit dah sampai.

"Makcik, sayur bayam ade tak?"

Aku tanya kat makcik kat kaunter pasal umi cakap, kalau tak tau sayur bayam macam mana, tanya kat kaunter nanti dia tolong. Time tu, orang tua ni tengah sibuk sebab ramai betul nak beli sayur.

"Sayur2 semua ada kat depan dik,"-ceh ! perasan muda.

"Maaflah makcik, saya tak kenal sayur bayam,"-cakap dengan lemah-lembut ^^

Senyap.

Makcik tu tak peduli dah kat aku. At least mintak lah anak die yang dok tepi dia tu tolong ambik sayur aku kan? Erk. Aku melongo macam budak kecik nak mintak susu kat mak dia. Aku dah mula angin satu badan. Aku ni dah lah panas baran sikit.

"Takpe lah makcik, saya cari kat tempat lain,"-dengan lemah-lembut jugak (control suara daripada meninggi).

Semua orang tengok je. Bukan nak tolong aku. Lastly aku pergi kedai yang pakcik yang jual. Pakcik tu sangat baik hati sampai semua sayur yang ada kat kedai dia, dia bagi tau aku satu persatu =.='

Bila sampai kat rumah,

"Umi, bagitau along jenis-jenis sayur boleh tak?"

"??????,"

p/s : Nasib baik aku kenal lagi macam mana ikan, ayam dan daging.

December 13, 2010

December 13, 2010

Jagalah Kesihatan Anda

mood : semakin bulat ! =.='

Hari ni bangun awal. Bangun awal pasal umi aku megajar hari ni. Personal class kat rumah student dia datang rumah(umi aku cikgu Kimia). Argh terasa sakit kepala pulak pasal da lama bangun lewat. Menyusahkan aku je nak kena bangun awal. Pergi lah tusyen kat pusat tusyen. Sibuk nak personal tusyen pulak. Erm tapi takpe lah pasal budak tu hensem ala-ala Daniel Radcliffe. Haha.

Disebabkan bangun awal hari ni, kerja-kerja mengemas rumah seperti basuh pinggan mangkuk, sapu sampah dan sidai kain baju aku siapkan dengan sangat awal. Pukul 9 dah siap. Rekod baru tu. Selalu bangun pukul 10, pukul 11 baru siap. Eh, tak percaya pulak aku buat semua kerja-kerja rumah. Aku sorang je anak dara umi aku lah. Kena lah tolong ringankan bebannya. Betul tak? Lepas siap semua kerja, aku pun melantak lah nasi lemak (rutin breakfast). 

Time tengah makan tu, tiba2 aku teringat member aku tanya kat aku semalam,

"Weh, kau berapa lama tak berak?"-soalan tanpa lapik.

"Eh, kenapa tanya?"

"Aku tengok kau macam makin besar je. Haha,"

Aduh, aku terus berhenti suap nasi lemak. Menjerit-jerit nasi tu, mintak dimakan. Tapi aku tak pedulikan jeritan mereka. Hehe. Aku terus pergi ke penimbang berat. Oh mak kau ! Naik 2 kg ! Ish aku memang tak control diet ke time cuti ni eh?

*spiderman telebih makan 

Apa lagi, aku jadi kelam kabut lah. Tiba-tiba terpikir nak cari formula diet yang mencepatkan penurunan berat. Cari punya cari, tetiba ternampak pulak artikel ni,

"Sebuah hasil studi yang dilakukan oleh tim dari Universitas Chicago menunjukkan, kurang tidur bisa mengurangi efek diet. Ketika orang yang sedang proses berdiet memiliki tidur yang berkualitas, berat badan yang berkurang lebih banyak dibanding pelaku diet yang tidurnya kurang.
Para ahli dari Columbia University, New York, yang mengamati kebiasaan tidur, menyebutkan, 18 ribu orang menemukan bahwa orang yang tidur kurang dari empat jam setiap malam memiliki resiko 73 persen mengalami kegemukan di kemudian hari dibanding orang yang tidur tujuh-hingga delapan jam setiap malam

Orang yang memiliki rata-rata tidur 6 jam, setiap malam mempunyai resiko kegemukan 23 persen. Di lain pihak, orang yang terlalu banyak tidur, sekitar 10 jam setiap malam, memiliki resiko 11 persen menderita kegemukan."

Agaknya aku ni kurang tidur kot. Kena tidur lama-lama sikit lepas ni. Haha.

Bila dah terlanjur baca artikel-artikel tentang 'gemuk', aku bukak lah pulak wikipedia. Tengok pasal obesiti. Rupa macam tak pernah dengar obesiti tu ape padahal belajar dalam Biologi dulu.

"Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat pengidapnya juga semakin pendek."

"Siapakah yang tergolong dalam obesiti?
Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal; 
Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya; 
Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35; 
Mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis); dan 
Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan." 

Secara konklusinya, janganlah kita makan banyak sampai dapat penyakit obesiti. Merbahaya tau obesiti ni. Aku cadangkan korang yang nak kurangkan berat, masuk biggest loser. Aku pun nak join jugak tahun depan. Haha. Eh, program tu berkesan lah kalau nak kurangkan berat. 

p/s : nak ajak umi pergi gim lah lepas ni ^^

December 12, 2010

December 12, 2010

Cik Gadis Cakap, Cinta Tu ...

mood : sedang menimba ilmu =.='

Cik gadis cakap, cinta tu ... 

1. BUTA

Diadaptasi daripada filem ibu mertuaku. Filem tu kan membuktikan yang cinta tu buta? Kasim Selamat kan membutakan matanya? Hehe ^^

Cinta itu buta sebab kita buta untuk melihat keburukan pada orang yang dicintai. Bak kata orang, kentut pun wangi (*muntah).

Cinta itu buta sebab kita buta untuk memilih orang yang mahu kita cintai. Biasanya si teruna sure pilih gadis idaman yang cantik luaran. Pilih yang dahi licin yang berkilau kalau kena pancaran matahari. Tak peduli pun kalau dalaman dia buruk.

2. MELIBATKAN SYAITAN

Cinta tu melibatkan syaitan sebab kalau dating berdua, mambang yang ke-3 sure lah syaitan (saya ingat ustat saya ajar ^^). Tu pasal selalu media massa, media elektronik mahupun media cetak memaparkan kes-kes jenayah buang bayi. Diorang yang buat kerja terkutuk ni mesti bercinta dengan syaitan kan?

3. MENYUSAHKAN, MENYAKITKAN

Cinta tu menyusahkan bila...

"Nak pergi mana-mana, bagitau lah kat I. I kan boyfriend U,"

"I ni girlfriend U, U just boleh cakap dengan I okay. Don't talk to any other girls !"

Cinta tu menyakitkan bila bercinta bagai Laila dan Majnun, bagai Romeo dan Juliet, tapi akhirnya berpisah. Alasan yang selalu kita dengar, hubungan sudah tiada kesefahaman. Berpisah lebih baik. Yang terlalu menyintai pasangannya tu sure nangis guling-guling lepas berpisah kan? 

4. INDAH

Ni untuk pasangan yang baru bercinta lah. Alam percitaan adalah sebuah alam yang sangat mengasyikkan. Terasa diri sangat dihargai. Perasaan halus yang mengalir dalam diri sangat mendamaikan. Kalau tak jumpa sehari, rindu menggunung tinggi macam gunung Everest.

5. PERLUKAN PENGORBANAN, KEPERCAYAAN

Ingat senang ke nak memberi sepenuh kepercayaan terhadap pasangan. Tambah-tambah lagi kalau berpasangan dengan yang kuat cemburu. Jumpa boyfriend dengan girl lain, terus kau maki hamun. Padahal girl tu klien dia. Dia tengan kerja lah. Kerja untuk kumpul duit nak kahwin dengan kau jugak.

"Cemburu tandanya sayang,"

Cinta tu sangat-sangat perlukan pengorbanan. Korban masa, tenaga dah harta buat pasangan. Especially yang dah kahwin. Mesti kena kerjasama menjana pendapatan untuk kebahagiaan rumahtangga. Kena saling membantu tak kira dalam senang atau susah.

Cinta jugak kekadang perlukan pengorbanan kalau nak korban sekor lembu bila kahwin ^^

Ya Allah, jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang
melabuhkan cintanya padaMu,
Agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu...

Ya Muhaimin, jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati
seseorang yang hatinya tertaut padaMu,
Agar tidak terjatuh aku ke dalam
jurang cinta nafsu...

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya, agar tidak
berpaling daripada
hatiMu...

p/s : cintailah yang Maha Menyintai ^^

December 8, 2010

December 08, 2010

Sijil Pelajaran Malaysia


23 Nov 2010 - 8 Dis 2010 ..
Tarikh di atas merupakan tarikh penting buat aku selama aku hidup 17 tahun ni. Tarikh SPM la. Tarikh ape lagi. Bermula 17 Nov 2010, pelajar-pelajar SMK Ahmad Boestamam a.k.a sekolah aku start susun meja untuk SPM minggu berikutnya. Hari tu jugak hari kami (pelajar-pelajar Tingktan 5) memohon restu dan maaf daripada guru-guru. Almaklumlah, nak SPM kena lah mintak berkat. Kot-kot pernah sakit kan hati cikgu ke. Nanti kalau tak mintak maaf takot tak boleh jawab exam pulak. Kan naya tu? Ini antara gambar-gambar pada hari tersebut.

Sijil Pelajaran Malaysia

Sijil Pelajaran Malaysia

Sijil Pelajaran Malaysia
Gaya macam dah habis SPM je kan? Siap tangkap gambar dengan cikgu pulak tu. Haha.

Sijil Pelajaran Malaysia
Ni meja aku. Strategik tak?

Inilah antara rupa pelajar-pelajar yang bakal menduduki SPM. Muka ceria je padahal dalam hati tengah cuak. Haha. Tarikh kat kamera tu tak betul, so tak payah lah korang nak rasa pelik. Selepas hampir sebulan bertungkus-lumus mengadap buku dan memerah otak, akhirnya kitorang dah merdeka hari ni (bagi budak-budak kelas sains la).

Ni pulak antara aksi-aksi bebudak tengah SPM.

Sijil Pelajaran Malaysia

Sijil Pelajaran Malaysia

Sijil Pelajaran Malaysia

Sijil Pelajaran Malaysia
Ni pulak dah habis SPM ^^

Sijil Pelajaran Malaysia

Sijil Pelajaran Malaysia
koleksi kertas SPM 2010

Sijil Pelajaran Malaysia
koleksi kertas SPM 2010 

Yang gambar paling bawah tu kertas exam aku bila banyak masa terluang. Menyonteng lah kerja aku. Ape lagi kan. Haha. Selamat tinggal zaman persekolahan !

p/s : Credit to Nita Rosli. Sorry Nita, curik gambar =))

Follow