January 12, 2011

January 12, 2011

MUSIM MELANCONG (PART 2)


Sejak beberapa hari ni aku tengok bebudak facebook kecoh bercakap pasal penutupan facebook pada 15 Mac nanti. Mula-mula aku takde ambik port sangat ape yang diorang bimbangkan ni pasal aku agak mesti gimik je. Tapi semalam aku baca paper Kosmo hari Isnin ade tajuk kecik kat atas tulih pasal facebook ni siap ade kenyataan daripada pengasasnya lagi.

“Saya mengalami tekanan sejak mengendalikan laman sosial ini (facebook). Saya perlu menghentikannya demi mengelakkan tekanan,”

“Saya tak peduli dengan wang tapi saya mahu kehidupan saya balik,”

Lebih kurang begitulah kenyataan beliau (tak ingat nama dia lah). Oleh yang demikian, anda-anda yang memiliki akaun facebook dinasihatkan melakukan ape-ape yang patot kalau tak nak gambar-gambar atau info-info dalam tu hilang.

Okaylah dah banyak aku melalut. Sekarang aku nak sambung story pasal musim melancong hari tu.

23 Disember 2010

Hari ni family (family aku, pakcu, pakngah) bertolak ke jeti Kuah pada pukul 9.00 pg. Kami naik feri Lada Dua jugak ke Satun, Thailand. Sampai kat jeti Satun, kami disambut macam tetamu kehormat. Siap sangkut bunga lagi tiap sorang. Ketua imigresen jeti pun datang sambut kami. Ni maybe sebab pakcu aku ketua jeti Kuah. Kira orang besar la kot? Hehe. Tapi memang rasa macam special gila lah. Semua orang tengok kami. Haha.

hatyai thailand
*nampak tak bunga kat leher kitorang tu ? haha =.='

Kat jeti, kami minum dulu kat kafe yang ade kat situ. Aku tak ingat ape nama kafe tu tapi memang kafe tu tempat aku dan family akan pergi dulu kalau pergi Thailand. Tengah hari pula, kami makan di Ban Thai Restaurant.

hatyai thailand
*di jeti Satun

Trip pertama kami ke Hatyai untuk kayak. Aku tak ingat lah ape nama tempat yang kami pergi tu tapi kat Hatyai lah. Nak pergi ke sungai untuk kayak tu, kami kena naik jip ramai-ramai. Memang rupa macam tahanan takde permit je ^^. Kayak dia memang best. Kayak yang aku naik adalah kayak yang pertama terbalik masa mengharungi sungai yang berbatu. Panik aku dibuatnya. Haha. Aku duduk dengan pakcu dan pemandu pelancong kami (uncle Din).

hatyai thailand
*naik jip untuk ke tapak kayak

hatyai thailand
*melambai sebelum naik kayak (berdebar kot =.=')

hatyai thailand

Penat berkayak, kami teruskan perjalanan ke Hatyai Ice Dome. Tempat ni lebih kurang macam kat rumah salji kat Genting Highland tapi tempat ni lagi luas dan ade ruang dua musim (musim bunga dan musin sejuk).

Untuk pengetahuan, suhu kat musim sejuk dia adalah -15 oC. Memang sejuk gila. Lagi satu beza dia dengan Genting, kat sini takde limit masa. Suka hati korang lah nak menetap kat dalam tu berapa lama sampai beku pun takpe. Hehe.

Kat ruang musim bunga pulak, bau bunga-bunga yang harum memang menusuk ke kalbu. Untuk pengatahuan jugak, bunga-bunga kat situ semuanya tulen ^^

hatyai thailand
*winter

hatyai thailand
*winter 2

hatyai thailand
*musim bunga

Lepas keluar dari rumah sejuk tu, kami ke Amazing Lantern. Tempat ni lebih kurang macam dekat I-City kat Shah Alam tapi lagi luas dan percuma. Lepas tu baru pergi makan malam. Bila dah habis makan, baru pergi check-in hotel.

hatyai thailand
*amazing lantern

hatyai thailand
*amazing lantern 2

hatyai thailand
*makan malam


24 Disember 2010

Pada pukul 9.00 pg kami check-out dan makan pagi di Thai-Malaysia Restaurant. Sbaik habis makan, kami terus shopping di pekan Hatyai. Lebih kurang sejam shopping, kami bertolak ke Songkla. Di Songkla, kami bergambar dengan duyung. 

Mula-mula aku asyik terbayang betapa cantiknya duyung yang kami nak pergi ni. Sama ada orang yang berpakaian seperti duyung atau ukiran batu seperti duyung. Alah, kalau tengok tv pun duyung mesti cantik punya. Namun, ternyata sangkaan aku meleset bila duyung yang kami nak bergambar ni dah ‘uzur’ rupanya. Haha. Takpe lah, janji duyung.

hatyai thailand
*duyung di Songkla

Lepas puas bergambar dengan duyung, kami pun bertolak ke jeti di Satun semula untuk balik ke Langkawi. Naik feri pada pukul 5.30ptg.

Yelah, dua hari je di Thailand. Tak percaya ke? Hehe.

25 Disember 2010

Hari ni di Langkawi kami makan tengah hari di sebuah pulau. Aku tak ingat lah nama pulau tu apa tapi pulau tu macam tak ramai yang tau ia wujud. Makan kat sini memang best. Makan ala-ala kampung. Makanan pun sedap-sedap.

hatyai thailand

Okay sampai sini je lah aku punya story. Pemelancongan aku tak lah best macam korang yang melancong ke London dan sebagainya tapi aku tetap seronok kerana meluangkan masa dengan family tersayang. Well, itulah objektif sebenar kan?

p/s : 5 mac rancang nak ke Sarawak pulak ^^

January 8, 2011

January 08, 2011

MUSIM MELANCONG (PART 1)


Hai kepada pembaca-pembaca blog aku. Firstly, aku nak ucap ‘HAPPY NEW YEAR’ walaupun rasa macam dah lewat nak mengucapnya. Hehe.

Secondly, aku nak mintak maap kat korang dari hujung ubun-ubun sampai hujung kuku kaki kanan aku kalau-kalau ade antara korang yang terkecik hati tengok aku tak reti-reti nak update blog ni (mengharap ade yang kecik hati ^^). Bukan tak mau update. Hati ni tetiap hari meronta-ronta nak meng’update’ tapi takde kesempatan.

Buat pengetahuan korang, aku kini berada di Pulau Langkawi. Saje nak duduk sini. Aku duduk rumah pakcu aku (with his family). Aku kerja kat sini as kerani akaun. Actually, aku tak banyak kerja pun. Rasa macam makan gaji buta je tau. Haha. Nak dipendek kan cerita, rumah pakcu aku takde internet. So that’s why aku susah nak update blog. Sekian.

Eh, habis? Tak lah !

Sekarang ni semua orang pakat nak tutup buku 2010. Tapi aku nak mintak korang bukak jap buku tu boleh tak? Bukak bahagian bulan Disember. Alah, muka surat terakhir. Bukan susah nak cari pun kan ? ^^

Seperti yang kita tau, bulan Disember lah musim untuk orang melancong. Almaklumlah, sebulan penuh tu kan bebudak sekolah cuti penggal. Ini je lah masa yang sesuai buat seisi family kalau nak melancong. Korang pun mesti melancong ke mana-mana kan? Ade yang ke London, Hong Kong, New York or maybe Jepun? (mengidam nak pergi Jepun ni ! =.=’). Tak pun balik kampung? Alah kurang-kurang pun mesti ade keluar rumah kan? Pergi siber kafe ke, pergi rumah jiran mengurat anak dara dia ke. Melancong lah jugak tu =.=’

Okay sekarang aku nak story ke mana aku pergi masa cuti hari tu.

20 Disember 2010

“BANGUN ! Orang tinggal kang kalau hampa lambat. Pi duduk rumah tok Hamzah !” – tok Hamzah tu jiran depan rumah aku ^^

Suara umi mengejutkan aku dan adik-adik membuat rumah yang kami diami hampir runtuh (ayat bombastik ^^). Almaklumlah, kami adik-beradik bukan suka bangun awal kalau hari cuti. Biasanya paling awal pun pukul 11.00 pg, lepas ayam betina selamat melahirkan sebijik telur. Haha.

Pagi dalam pukul 10.00 tu kitorang sekeluarga pergi ke Kuala Kedah dan naik feri Lada Dua ke Langkawi pada pukul 3.30 ptg.

21 Disember 2010

Ini hari first kitorang kat Langkawi (tahun 2010). Dalam pukul 9.30 pg tu kitorang pergi jeti di Kuah (kalau tak silap aku =.=’) untuk ke Pulau Dayang Bunting.

langkawi
*atas bot 

langkawi
*Pulau Dayang Bunting

Kalau korang tengok betul-betul gambar kat atas ni, bentuk pulau ni betul2 macam bentuk seorang perempuan sedang mengandung dalam keadaan baring. Tangannya diletak atas perut. Betul tak?

Dah sampai kat pulau tu, kami nak ke Tasik Dayang Bunting pula. Kami kena jalan kaki untuk ke tasik tu. Kami telah diberitahu jalan kaki tu mengambil masa lebih kurang 30 minit. Aku tak kisah lah tapi rupa-rupanya kena naik turun tangga. Memang penat. Sempat jugak lah baju aku basah dulu.

langkawi
*family

Mengikut mitos atau lagenda, Tasik Dayang Bunting terbentuk disebabkan satu kisah tentang seorang puteri kayangan yang berkahwin dengan manusia.

Faktanya pula, asalnya tasik itu sebenarnya sebuah gua. Disebabkan berlaku hakisan, maka bumbung gua itu runtuh dan terbentuklah sebuah tasik.

Dan menurut kata orang-orang di sini, kalau pasangan yang susah dapat anak, si isteri boleh mandi atau minum air di Tasik Dayang Bunting. InsyaALLAH boleh dapat anak lepas tu. Tak tau lah betul ke tak. Korang nak tau, korang pergi la try sendiri ye. Hehe.

Okay lah. Aku dah penat menaip ni. Nanti kita sambung lagi. Adioss ^^

p/s : sedih lah pasal kawan-kawan semua dah ambik lesen kereta tapi aku? =.=’
Follow