Kerja Part Time

Pejam, celik, pejam, celik, pejam, dan celik lagi, tup tup dah dekat 2 bulan aku duduk Langkawi dengan family pakcu aku. Terasa macam cepat je masa berlalu. Kalau tengok buku Pendidikan Islam budak sekolah, antara tanda-tanda kecik nak kiamat adalah masa terasa berlalu dengan cepat. Jadi janganlah leka sangat dengan dunia, banyakkan amal jariah ye kawan-kawan (tuju pada diri sendiri jugak). 

4 Mac ni aku akan bertolak pulang ke Seri Manjung, rumahku syurgaku. Haha =.=’ . Nanti 5 Mac nak pergi Sarawak pulak. Tahun ni memang banyak betul family aku cuti2 Malaysia. Dalam bulan 5 nanti insyALLAH nak pergi umrah. Bulan 6 nanti pulak nak ke Nompen, Kampucia (tak tau macam mana ejaannya).

“Hang tak ikut lah kami nak pi Nompen nanti. Hang dah sambung study lah,”-adik aku mengusik.

Takpe lah, sure aku ikut punya. Kalau terpaksa, aku rela duduk bahagian tempat letak barang. Kalau time tu aku dah masuk U, nanti aku bagi notis mintak cuti, adik accident. Haha ^^

(Betul2 harap dapat masuk U kot! )

Okay, takpe lah, itu nanti lain kali aku cerita. Sekarang ni nak kongsi cerita tentang kerja aku masa dok kat Langkawi bumi kenyalang ni.

“Ape kejadahnya bumi kenyalang?” -Sorry, bumi Helang =.=’

Aku kerja sebagai travel agent dekat Pantai Cenang. Aku kerja dengan company kawan pakcu aku. Nama company tu, The Blue World Travel. Nama bos aku, merangkap kawan pakcu, Mr Eddie. Aku panggil beliau uncle je. Tak macam korang, kalau jumpa majikan siap kena angkat tabik sambil ucap,

“Selamat pagi bos! ”

Aku tak payah tabik pun, just wish macam ni je,

“Morning uncle. Eh, jambul tu baru buat semalam ye? Hensem lah! ”-ok, itu tipu.

Mula-mula aku nak kerja tu, bos aku mintak aku buat akaun. Alih-alih terlanjur jadi travel agent pulak.Tapi takpe lah, aku rasa lagi senang daripada buat akaun. Kalau aku buat akaun, silap hari bulan boleh bungkus company tu pasal duit asyik shot je. Haha ^^ 

“Travel agent tu kejadah ape, Lia? ”

“Kerja kau pergi melancong je eh? Wah, bestnya,”

Haa, ni antara komen member-member aku bila aku bagitau yang aku kerja sebagai travel agent. Rupanya bengap jugak diorang ni, tak tau travel agent tu apa. Bengap, macam aku (dulu, aku pun tak tau pasal travel agent).

Jenuh jugak lah nak bagi jawapan kat member-member aku pasal kerja aku. Kalau aku kerja jadi cikgu tadika ke, jadi pekebun ke, jadi spiderwoman ke, senang lah sikit nak explain. Tapi demi member yang ketagihkan jawapan, aku cuba lah untuk terangkan sebaik mungkin.

“Kerja aku macam-macam. Aku jual trip ke Siam, jual tiket feri, tiket bas, jual tour macam snorkeling ke, mangrove tour ke, jungle trekking ke, boleh jugak booking hotel untuk guest. Lebih kurang macam tu lah kerja aku,”

“Ooohh, hebat jugak lah kerja kau ni kan,” –time ni, mula rasa nak bangga, hidung pun kembang je ^^

Apa yang membuatkan aku lebih enjoy dengan kerja aku ialah, guest aku semuanya orang luar negara. Ade Adam Lambert, ade Angelina Jolie, ade Jackie Chan,ade Yamapi, ade Lee Hong Ki, ade Shah Rukh Khan, ade Sivaji the boss, ade macam-macam jenis lah. Which means, aku kena banyak speaking omputih lah. Bagus kan? Mana-mana English aku yang broken boleh improve. Tapi tak kurang jugak guest yang bengap English. Dia tak paham aku cakap, aku lagi lah tak paham ape dia cakap. Alih-alih pakai bahasa isyarat.

“You can swim there! Swim!,” –sambil buat gaya kuak lentang.

Aku cukup suka melayan orang putih sebab diorang ni tak banyak soal, tak banyak karenah. Aku jual RM1000, dia pun bayar RM1000. Takde complain ape-ape pun. Sebaliknya, kalau orang lain, especially orang India, Bangladesh dan Arab, memang boleh pening kepala nak melayan. Asyik mintak murah je. Kalau tak puas hati lagi, tiap satu sen, diorang tanya ape kegunaannya. Kalau agak-agak aku dah fedup nak layan, aku balas macam ni je,

“You want discount, just open your own company and you can get out of my office now,” –ok, tipu lagi !

Gila ke aku nak cakap macam tu. Kalau bos aku tau, silap hari bulan, kena buang lah aku. Lagipun, aku kena lah berbudi bahasa. Budi bahasa kan amalan kita, rakyat Malaysia. Kalau bukan kita yang nak tunjukkan betapa berbudi bahasanya rakyat Malaysia, siape lagi nak tunjuk, betul tak? So, untuk memuaskan hati guest aku yang tak puas hati lagi ni, aku just tokok tambah je.

Contohnya, aku explain kat diorang, company yang bagi murah tu sebab takde jaminan keselamatan dan insurans. Then, it’s up to them lah nak terima ke tidak. 

Okay, nak story sikit pasal staf lah. Staf yang aku kenal ade 4 lelaki dan 2 perempuan. Semua baik-baik dan peramah except sorang. Dia ni langsung tak pernah senyum kat aku dan langsung tak pernah macam nak borak-borak kosong dengan aku (betul, tak pernah senyum !). Aku pun tak tau ape masalah dia tapi biar lah, asal dia bahagia. Aku rasa macam nak mengumpat dia lebih-lebih tapi tak baik lah kan, berdosa tu. Aku pun dah berhenti, dah tak kan jumpa dia lagi dah. Ape-ape pun diorang semua baik-baik dan sporting habis. Seriously, aku tak kan lupakan mereka dan kerja pertama aku. Travel agent. Haha ^^

*Gambar office The Blue World Travel
Kerja Part Time langkawi

Kerja Part Time langkawi

Kerja Part Time langkawi

p/s : Agak-agak macam mana lah result SPM aku kan ? (cuak gila!)

10 comments:

  1. salam..sis follower baru..jengah2 di blog sis yer..tq

    ReplyDelete
  2. pngalaman berharga tu, bkan smua org biasa merasa jd travel agent :)

    ReplyDelete
  3. mesti gempak lah result kau. :) best nya keje kau! jelez ni :D

    ReplyDelete
  4. teje ku ? mmg besh ..tntu aku wndu .huhuu ^^

    ReplyDelete
  5. mcm kenal je kedai nih... dpn kedai ni ada kedai mkn ek?

    ReplyDelete
  6. nur-za : penat lah jugak tapi best ! hehe

    aswadz : a'ah ade kedai mkn ..duduk lgkawi ke .?

    ReplyDelete

@aliaamie