May 8, 2011

Beliaulah Ratu Hatiku

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!

Mak oii blog aku ni dah penuh sarang burung, sarang labah-labah dan sarang binatang-binatang lain termasuk sarang gajah. Lebih kurang dah sebulan jugak aku tak meng'update' blog. Kepada sang perindu, terima kasih sebab rindukan aku ye (ayat orang perasan =.='). 

Sejak dua hari yang lalu, member-member tak habis-habis tanya dapat tawaran universiti ke tak sampai kering air liur aku nak jawab. Almaklumlah keputusan permohonan baru bukak. Sama lah macam masa dapat result SPM kan. Aku bukan nak bangga tapi alhamdulillah aku dapat tawaran matrik dan UiTM. Cuma belum buat keputusan nak masuk yang mana. Biar aku pikir habis dulu daripada buat keputusan terburu-buru dan menyesal di kemudian hari. Sokong tak?

Kepada member-member yang tak dapat tawaran tu, aku nasihatkan tak payah lah nak mencarut kat fesbuk cakap kerajaan tak adil ke cakap yang dapat tu pakai cable car ke ape ke. Peluang ade di mana-mana cuma kita je perlu selongkar hingga ke lubang cacing nak dapat peluang tu. Rezeki korang mungkin ade kat tempat lain. Tuhan dah menjanjikan rezeki untuk setiap hambaNYA yang lahir ke dunia.

Kepada yang dapat pulak, tak payah lah kau nak canang satu dunia dengan riak, takbur dan bangga yang kau dapat tawaran dan memperlekeh mereka yang tak dapat. Sekali Tuhan balas, kau gagal setiap sem baru padan muka.

Hari ni Hari Ibu? Oh, maknanya ak dah terlepas birthday umi dan aku langsung tak wish apatah lagi nak bagi hadiah. Sejak aku kenal mana baik dan mana buruk, tahun ni first time dalam sejarah 18 tahun aku tak ingat birthday umi. Selalunya aku bagi hadiah or AT LEAST wish 'Happy Birthday, Umi'.

DUM !

Rasa macam kena hempap dengan batu sebesar gajah (famous pulak gajah dalam blog aku hari ni =.='). Birthday aku tetiap tahun tak pernah umi lupa walhal banyak benda lain yang lebih penting untuk beliau ingat tapi aku ni yang takde ape-ape hal penting nak diingat, boleh lupa birthday beliau tanpa rasa bersalah? Dapat bayang tak perasaan tu? Perasaan seperti aku seorang anak yang tak berguna, tak reti nak balas jasa orang tua. Warghh, dasyat lah hiperbola kau!

Tapi takpe, dah lega sikit dah ni pasal masa dalam kereta nak pergi shopping tadi aku dah ganti wish 'Happy Belated Birthday'. Haha =.='

"Sorry, umi!"

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Lebih lanjut, klik SINI

Hari Ibu dikatakan HARAM disambut? Tapi bagi aku, tak salah sambut dengan niat nak menggembirakan ibu kita supaya mereka rasa mereka dihargai. Janganlah sambut dengan niat nak memuja Mother-Mother sedunia tu. Betul tak? =.='

Bila tengok ramai antara korang yang buat entry pasal ibu, aku pun tak nak kalah dengan korang yang pakat memuji ibu memasing sempena Hari Ibu ni. So dengan cerianya, aku nak meng'glamour'kan ibu aku jugak a.k.a umi tersayang.

Umi dilahirkan pada 5 Mei 1966 kat Kelantan (tak tau pulak part mana). Habis sekolah menengah, umi sambung Universiti Malaya. Nak dijadikan cerita, umi memang student yang cemerlang masa zaman beliau belajar. Masuk sini sana, ambik exam dan akhirnya umi menjawat jawatan sebagai seorang guru Kimia. Umi start mengajar kat SMK Dato' Idris dan kemudian tukar ke SMK Pangkalan TLDM hingga ke hari ini. 

Sebagai seorang guru, cara pengajaran umi sangat unik dan berkesan. Buktinya, dah hampir 8 tahun SMK Pangkalan TLDM mencapai target 100% lulus dalam matapelajaran Kimia. Umi jugak disayangi para pelajarnya. Buktinya, hampir setiap tahun beliau dapat surprise birthday party daripada pelajar-pelajarnya. Pernah sekali tu seorang pelajar beliau belanja Mc Donald sebab pelajar tersebut berjaya menempatkan diri dalam IPTA. Special kan? Guru lain takde pulak pelajar tu nak belanja. Bila tiba Hari Guru, memang berlambak hadiah umi dapat sampai penuh satu kereta. Selalunya, aku dan adik-adik berebut nak hadiah yang umi dapat tu. Haha (kepada student umi, sorry ye!). Kasih sayang yang dicurahkan oleh pelajar-pelajar umi kekadang buat aku jadi tercabar dan cemburu. Takut umi lebih sayangkan anak didiknya daripada aku dan adik-adik!

Sebagai seorang ibu, umi memang penyayang, baik hati dan tegas.

Umi sangat tegas pada aku dan adik-adik terutama hal yang melibatkan pembelajaran kami di sekolah. Umi mahukan yang terbaik untuk kami adik-beradik. Contoh yang paling obvious, kami adik-beradik tak dibenarkan mengadap lappy ataupun tengok tibi menjelang hari persekolahan. Hujung minggu je boleh. Kekadang ade jugak kitorang curik-curik bukak tibi. Bila kantoi, bergegar satu rumah dengan suara gergasi umi. Mencicit lah kami adik-beradik menyelamatkan diri memasing.

Umi jugak tegas hal-hal berkaitan disiplin. Kami adik-beradik memang dah di'set' kalau nak merayap, mesti balik sebelum pukul 7. Kalau terlebih tu, memang kena mengadap muka garang umi yang pegang rotan lah jawabnya.

Beliaulah Ratu Hatiku
Beliaulah ratu hatiku

Haa, cun kan umi aku. Berani nak cakap tak cun? Kau nak makan penumbuk ke penyepak?

p/s : Nanti Hari Bapa mesti ramai buat entry pasal ayah memasing pulak kan? =.='

8 comments:

  1. perlu ke post kat wall aku.?? nanti ak post kat kau lak psl mak ak.! tp ak tanak update.! hahaha..
    btw, mak kau cun..

    *erk, minta maaf, saya dipaksa untuk berkata sedimikian, tidak saya diberi penyepak.! hahahahahahahaha=)

    ReplyDelete
  2. TERKEJUT AKU TANG HARI IBU HARAM..

    SWEET NYA MAK KAU DIGLAMOURKAN...HIHI..

    ReplyDelete
  3. sbnrnya hari-hari pun kita boleh buat hari ibu. hari haram? erm.. berat isu ni. apa2 pun , bergantung pada niat :)

    ReplyDelete
  4. jia : ssje na post at wall .HAHA

    fifa : mmg sweet an, ank misali ak ney .ngeh3

    ayuni : yup,, mmg bgantung pd niat.. hari2 adalah hari ibu bapa ;)

    ReplyDelete
  5. hepi mothers day.. ^^

    ReplyDelete
  6. tahniah dpt twran! semoga berjaya mengharungi liku-liku hdup student ipt. hehe

    ReplyDelete
  7. ayie : hepy mama day ^^

    raihana : kamsahamida ! arigato' ! thak you ! terima kasih ! hehe ^^

    shedamor : nope lah.. just my umi je ckgu at pngkalan

    ReplyDelete

Follow