Surat Buat Abah

Surat Buat Abah
*Abah dan Umi

Dinding Kelabu,
Atap Biru,
Seri Manjung,
Perak.

19 JUN 2011

Abah,

Abah sehat? Walaupun along dah tau abah sehat ke tak tapi along tetap nak tanya samada abah sehat ke tak. Ape? Abah demam? Makan panadol then baring dalam bilik, tak yah keluar keluar. Dah sehat esok baru keluar nak ke mana mana tau (anak prihatin ni =.=’). Along sentiasa sehat di sini. Terima kasih kat abah lah yang selalu berbuih mulut suruh along makan ubat resdung tiap kali along bersin or hingus meleleh leleh. Terima kasih kat abah yang berbuih mulut suruh along makan panadol tiap kali suara along dah nak jadi macam suara abah (garau).

Abah,

Waktu along kecik kecik dulu suka bergaduh dengan angah. Abah mesti marah, tengking tengking macam harimau mengaum. Kekadang sampai naik tangan abah bagi penampar kat along dan angah. Masa tu along asyik fikir yang abah dah tak sayang along. Asyik fikir yang along ni anak angkat. That’s why abah asyik marah marah.

TAPI...

Semakin usia abah meningkat, abah dah kurang marah marah. Kekadang terlepas jugak amarah abah tu. Semakin usia along meningkat jugak, along dah sedar yang abah marah marah bukan sebab abah dah tak sayang along. Malah sebenarnya abah sangat sayangkan along. Lagipun abah takkan marah kalau bukan sebab along yang buat salah, buat perangai mengada ngada. Betul tak?

Abah,

Waktu along kecik kecik dulu macam macam benda along nak. Kekadang nak patung barbie. Kekadang nak patung otromen. Kekadang nak kereta ferrari. Sampai dah besar ni pun macam macam along mintak kat abah. Abah sedaya upaya cuba memenuhi permintaan along. Abah tak pernah mintak balasan. Along tau, abah mesti penat bela satu satunya anak dara abah ni. Tapi abah tak pernah merungut. Tak pernah mengungkit yang pakaian, makan dan minum along datangnya dari duit abah bekerja.

Abah,

Along tak tau macam mana nak balas jasa abah. Terlalu tinggi pengorbanan yang dah abah lakukan untuk along. Along cuma boleh berjanji yang along akan belajar bersungguh-sungguh dan capai impian along. Biar nanti along ade kerja yang bagus dan dapat sara abah. Dapat bagi segala yang abah nak, lebih daripada apa yang abah dah bagi along. Along nak abah rehat je kat rumah nanti. Tak payah penat penat berkebun nak cari duit lebih.

Abah,

Selama lapanbolas tahun ni along jarang ucap terima kasih tiap kali abah bagi sesuatu kat along. Jarang mintak maap bila along buat salah. Tapi abah mesti tau yang along sentiasa berterima kasih atas segala pemberian abah. Sentiasa mintak maap atas segala kesalahan yang along buat. Along kan anak abah. Mesti abah boleh baca isi hati along kan?

JADI...

Abah,

Along cuma nak berterima kasih kat abah sebab sabar melayan karenah anak abah ni. Along jugak mintak maap dari hujung rambut hingga ke hujung kaki atas segala kesalahan yang along lakukan. Mintak ampun kalau kalau along sakitkan hati abah. Kalau ade, ketahuilah yang along tak sengaja sakitkan hati abah.

Along sayang abah.

Last but not least,

SELAMAT HARI BAPA, ABAH

Love,
Cik Gadis.
(Your Daughter)

10 comments:

  1. sob3. meleleh hingus baca :)

    ReplyDelete
  2. sob2~~~along yang memang along. nice entri utk seorang bapa dear =)

    datang sini nak beritahu entri proton baru dah update.
    klik sini;)

    http://nissajalaluddin.blogspot.com/2011/06/proton-lima-bersaudara_19.html

    ReplyDelete
  3. alahai. anak azmi best haha selamat hari ayah

    ReplyDelete
  4. shedameor : lap nan tisu ea .. hihii

    nissa : tenkiu.. dis one lahir dr aty ^^

    amir : sy lagy touching ^^

    ain : slmat ary abah !

    naz : yay.. ank azmi sume baguih2 kann .. hahaa

    ReplyDelete
  5. deeyy tegachii.. ;)) woww, tak sangka kawan aku nihh pndai berkaryaa.. nicee entrii doee.. btw, jgn nakk duk jauh2 sgtt laa ekk.. jgnn nk pikir2 bunuh diri lakk. hahaha ;))

    ReplyDelete
  6. eazy izzudin : =)

    kitty : syahdu kenangkn susa payah abah besar an kite ^^

    jieha : diam2 sudaa .hihi

    ReplyDelete

@aliaamie