July 22, 2011

July 22, 2011

Sahabat Atau Kawan ?

Assalamualaikum.

Tadi baru je habis tengok cerita Playful Kiss. Bagi aku cerita ni tak sehebat cerita Boys Over Flower (BOF). Jalan ceritanya tak berapa menarik perhatian aku. Tapi aku tetap layan sampai habis sebab Kim Hyun Joong berlakon (aku minat Hyun Joong ^^). Lepas ni nak layan Secret Garden pulak. Aku nak sangat cari drama He's Beautiful tapi tak jumpa jumpa (frust kot =.='). So korang korang yang tau mana nak cari He's Beautiful sila inform kat aku ye. Kerjasama korang amat dihargai. Hehe.

Malam ni tetiba datang mood rindu kat member member aku. Atau pun kata yang sinonim dengannya kawan, rakan, sahabat, teman dan lain lain yang berkaitan. Teringat waktu aku bersekolah rendah aku ade tiga orang member yang agak rapat ketika itu. Ke mana mana sentiasa bersama even nak ke toilet sekalipun. Kalau pi mana mana tak ajak lagi sorang, for sure merajuk setahun.

Then, naik sekolah menengah ade lebih kurang enam, tujuh orang yang rapat dengan aku. Member waktu sekolah rendah dulu dah lost contact. Sekarang pulak bila dah habis sekolah menengah, member yang rapat waktu sekolah menengah dah tak berapa nak rapat lagi. Memasing dah bawak diri ke IPTA dan IPTS. Sekadar chat kat fesbuk or kekadang main miskol miskol menunjukkan yang kitorang masih 'keep in touch'.

Itulah putaran hidup dalam pergaulan. Mereka yang bergelar kawan, rakan dan sebagainya tu datang berganti ganti.

Berbalik pada tajuk entry kali ni, aku nak mengupas perbezaan antara kawan dan sahabat mengikut pandangan aku sendiri.

Kalau tengok kat kamus dewan, istilah sahabat dan kawan membawa erti yang hampir sama tapi bagi aku erti kedua dua istilah ni jauh berbeza. Bukan bermaksud aku tak setuju dengan pakar pakar bahasa yang menghasilkan kamus dewan tapi hati aku yang meletakkan perbezaan antara keduanya (awal awal lagi aku dah bagitau yang entry ni adalah pendapat aku semata mata, okay).

Situasi 1

Aku sedang memandu kereta untuk pulang ke rumah. Di pertengahan jalan, tetiba kereta aku buat hal. Aku cepat cepat memandu ke bengkel kereta yang berdekatan. Tauke bengkel tersebut menyuruh aku tinggalkan kereta aku di bengkel buat sementara waktu. Aku pun menelefon cikA untuk meminta bantuan beliau ambik aku di bengkel.

"Eh, sorry lah tapi aku nak pergi camping dengan pakwe aku lagi setengah jam. Sorry sangat sangat ye,"

Gagal meminta bantuan cikA, aku menelefon cikB.

"Aku ade meeting kat office nanti. Tapi takpe aku ambik kau dulu. Meeting tu nanti aku mintak diorang delay,"

Situasi 2

Pada suatu hari, aku keluar shopping dengan cikA dan cikB. Banyak barang yang aku kutip nak beli. Sampai di kaunter pembayaran baru aku tersedar yang aku tertinggal dompet di rumah. Aku mula gelabah dan mintak tolong cikA dan cikB pinjamkan aku duit.

cikA : "Duit aku cukup cukup untuk bayar barang aku je lah. Sayang pulak aku nak guna kad kredit sebab aku baru topup semalam"

cikB : "Kau guna lah duit aku. Kalau tak cukup, nanti aku pi keluar duit kejap"

Dalam situasi situasi di atas, aku anggap cikA sebagai kawan tapi cikB sebagai sahabat. cikB sentiasa ada apabila aku perlukan bantuan tapi cikA akan beri pelbagai alasan. Selalu kita dengar pun pepatah 'kawan makan kawan' tapi tak pernah pulak dengar pepatah 'sahabat makan sahabat' kan?

Pada pandangan aku jugak, semua mereka yang bergelar sahabat adalah kawan tapi tak semua mereka yang bergelar kawan adalah sahabat. Tapi tak bermakna kawan tu tak penting, okay. Setakat aku hidup selama 18tahun ni, sahabat yang paling akrab dengan aku adalah diri aku sendiri (*ceh ! =.=').

Sahabat Atau Kawan ?
*mereka

p/s : Ape beza kawan dan sahabat bagi korang pulak?

July 12, 2011

July 12, 2011

Perbezaan Antara Aku Dan Dia

Assalamualaikum

TADAA !

Perbezaan Antara Aku Dan Dia

Banyak tak kuih raya? Ni pun separuh je. Ade banyak lagi. So korang korang yang gila kuih raya boleh lah menempah kuih raya kat A&R World Cookies. Sila lah singgah ke blog diorang untuk usha lebih banyak kuih raya. Terjah cepat cepat tau memandangkan raya dah nak dekat ni. Kalau lambat melepas pulak.

Berbalik pada tajuk entry kali ni, korang mesti tertanya tanya siapa 'dia' yang aku maksudkan kan?

Actually kali ni aku nak kongsi perbezaan antara aku dan adik aku yang sekarang berumur 11 tahun. Lebih friendly dipanggil Am. Aku nak merungut tentang apa yang aku takde dulu tapi Am ade sekarang. Faham tak? So guys, let's check me out !

Perbezaan Antara Aku Dan Dia
aku, Am dan Rijal(angah)

1. DUIT BELANJA KE SEKOLAH

Aku dan adik adik semua sekolah kebangsaan pada sebelah pagi dan sekolah agama pada sebelah petang. Masa aku 9 tahun dulu, duit belanja sekolah kebangsaan abah bagi aku RM 1 manakala sekolah agama pulak 60sen je. Tak pernah lebih dan pernah kurang. Kekadang terpaksa buat muka comel seposen semata mata nak duit lebih sebab nak beli aiskrim.

Tapi, masa Am 9 tahun, duit belanja untuk sekolah kebangsaan abah bagi sebanyak RM 2 manakala sekolah agama pulak RM 1. Kalau kurang, Am akan mintak bagi cukup. So memang tak pernah kurang lah duit belanja dia. Sekarang ni pulak duit belanja Am ke sekolah kebangsaan dah naik jadi RM 3 sebab dia dapat no 3 periksa baru baru ni.

2. KOMPUTER

Masa aku 9 tahun, family aku takde beli komputer lagi. Kekadang je umi bawak balik laptop kerajaan kalau umi ade kerja. Time tu memang jakun lah bila tengok laptop. Nak sentuh pun pikir 2 3 kali apatah lagi nak cari game dalam tu. Nak ade akaun facebook, blog, myspace segala jauh sekali lah. Kalau umi rajin, umi tolong bukak game bagi aku main. Bila dapat main game dalam laptop tu rasa heaven gila. Yelah, sebelum ni main patung barbie je memanjang. Besok kat sekolah terus heboh heboh dapat main game pinball kat laptop. Ish ish sadis betul.

Tapi, berbeza dengan Am. Umur 9 tahun, nak bukak laptop bila bila pun ikut suka hati dia je. Main game online kalau boleh nak 24jam. Akaun facebook dan blog wajib ade. Kalau takde tu memang kena ejek ketinggalan zaman lah kat sekolah dia. Selalu jugak berebut nak bukak facebook dengan dia. Leceh betul.

3. PLAYSTATION (PS)

Masa aku umur 8 ke 9 tahun, PS 1 memang famous. Jenuh jugak nak pujuk abah belikan benda alah ni sebab kawan kawan asyik sembang pasal benda ni je kat sekolah. Bila dah dapat tu, komputer dah tak layan sangat sebab kat komputer takde game dragon ball tapi PS 1 ade. 

Tapi, Am yang berumur 9 tahun, PS 2 pun dah tak layan. Dah dikira ketinggalan zaman. Sekarang orang layan PSP je. Boleh bawak ke mana mana, tak perlu sambung kat tv. PS 2 ditinggalkan berhabuk.

4. HANDPHONE

Aku pernah cinta anak monyet masa umur 11 tahun. Time tu, tak pakai handphone. Kalau nak borak borak lepas rindu, pakai telefon rumah je. Sejak ade pakwe tu, setiap kali telefon rumah berdering, aku lah tukang jawab. Takut kalau pakwe telefon, abah yang angkat. Nak makan penampar, boleh lah. Bila umur 12 tahun baru aku dapat memiliki handphone. Pakai Nokia 3310 je. Itupun Pakngah aku yang bagi sebab beliau nak pergi Jerman. Dah dapat handphone tu, bestnya main game bantumi dan space impact. Sadis betul =.=' Masa aku tingkatan 4 baru aku dapat handphone gambar gambar jenama Sony Ericsson G900.

Tapi, Am yang berumur 9 tahun dah pun memiliki handphone sendiri. Tak main lah handphone Nokia 3310 sebaliknya Am ade handphone Sony Ericsson s312. Tak main lah game bantumi segala sebaliknya Am main game race kereta.

5. KEMAHIRAN

Masa umur aku 9 tahun aku dah pandai iron baju, lipat baju, sapu sampah dan macam macam kerja lagi. Kalau tak lipat baju sendiri, memang kena tadah telinga dengar umi membebel. Masa aku umur 10 tahun jugak aku dah pandai berbasikal sendiri pergi sekolah. Abah akan hantar aku pergi sekolah naik kereta hanya bila hari hujan lebat. Kalau hujan renyai renyai jangan mimpi lah nak merasa aircond kereta pagi pagi.

Tapi, Am yang sekarang ni dah berumur 11 tahun tak pernah sentuh pun seterika untuk iron sendiri bajunya sebaliknya aku lah yang jadi orang suruhan untuk iron kan baju Am. Pergi sekolah pulak abah yang hantar. Tak pun kekadang abah suruh adik aku yang lagi sorang hantarkan (Rijal sekarang belajar di tingkatan 5). Memang tak pernah lagi dia merasa penat kayuh basikal ke sekolah.

Ape yang aku cuba sampaikan kat sini ialah betapa manjanya Am dan semua kanak kanak yang sebayanya. Diorang ni, lahir lahir je dah tau macam mana bentuk handphone canggih canggih. Lahir lahir je dah tau tekan tekan keyboard komputer. Lahir lahir je dah tengok tv LCD. Untung betul diorang ni kan?

p/s : Tetiba rasa suci murni je jiwa aku yang berumur 9 tahun dulu. Haha ^^

July 5, 2011

July 05, 2011

Senyum Itu Satu Sedekah

Assalamualaikum.

*Entry ini takde kena mengena dengan yang masih hidup ataupun yang sudah meninggal dunia.

Situasi 1

Pada satu malam yang indah lagi permai, aku membuat keputusan untuk mengisi borang kemasukan ke UiTM yang tarikh lapor dirinya makin menghampiri. Sedang aku belek belek borang tersebut, aku terjumpa helaian borang pemeriksaan kesihatan (medical check-up). Dengan perasaan yang membara dan sedikit excited, aku mengambil keputusan untuk ke hospital X bagi menjalani pemeriksaan kesihatan.

The next morning...

"Abah hantar along pergi hospital ek. Nak buat medical check-up," -suara yang sengaja dilembutkan sambil sengihan panjang mencecah telinga menghiasi wajahku.

"Hmmm..." -takde senyuman di raut wajah abah =.='.

Maka berlalu lah aku dan abah ke hospital X. Abah tinggalkan aku mengurus diri sendiri untuk buat pemeriksaan kesihatan (nak cakap yang diri ni pandai berdikari lerr). Setelah ditinggalkan, aku menuju ke kaunter pertanyaan.

"Kak.. Errr nurse.. Errr cik, kat mana nak buat medical check-up ek?"

"Ikut kiri, bilik nombor 2," -cakap tanpa memandang wajah aku sedangkan mata aku dah naik juling renung akak nurse ni.

Setelah cubaan untuk bertentang mata dengan akak nurse itu tak berjaya, aku berlalu ke tempat yang diarahkan. Ketuk pintu bilik nombor 2 dan terus bukak pintu. Semua mata akak akak dan abang abang nurse pandang semacam kat aku (kata nak bertentang mata tadi). 

Apabila aku menyuarakan hasrat nak menjalani pemeriksaan kesihatan, salah seorang daripada abang nurse menghampiri aku dengan beberapa helai borang dan memberi aku beberapa arahan. Aku mengangguk angguk sambil tersenyum semanis mungkin. Namun, hampa sebab takde senyuman diwajah abang nurse sebaliknya wajahnya masam mencuka. Aku agak mesti beliau baru clash dengan awek sebelum masuk kerja pagi ni =.='

Aku menuju ke kaunter bayaran. Baru aku tau buat pemeriksaan kesihatan kena bayar. Ingatkan free je. Nyesal rasanya tak mintak duit kat abah tadi. 

"akak, saya nak bayar duit untuk medical check-up," -nada suara yang ayu lagi merdu sambil menghulurkan dua keping duit RM10.

Akak yang jaga kaunter bayaran lebih menyebalkan aku. Sepatah haram perkataan pun tak keluar dari mulutnya. Beliau just ambik duit yang aku hulurkan dan menyerahkan resit pembayaran. Okay, sangat menjengkelkan. Lepas buat pembayaran, aku terus menuju ke bahagian nak buat X-Ray dan urine test.

Akak nurse kat kaunter X-Ray sama je perangai macam akak nurse kat kaunter pertanyaan yang mula mula tadi. Beliau bercakap tanpa memandang wajah aku. Ape hodoh sangat ke aku ni? =.=' Pakcik nurse kat kaunter urine test pun miskin dengan senyuman. Walaubagaimanapun, nada suaranya yang agak kebapaan buat hati aku kembali sejuk. 

Lastly, jumpa pakcik doktor untuk buat ujian mata, telinga dan sebagainya. Lepas selesai buat ujian segala, pakcik doktor bukak sebuah buku yang mengandungi nombor telefon pesakit pesakitnya.

"Nombor telefon berapa dik?" -tak nampak pulak senyum ke tak sebab beliau pakai mask.

"017**7***7,"

"Banyaknya nombor 7. Hantu 7 ye?" -kedengaran gelak kecil disebalik mask yang dipakai beliau. Okay, beliau senyum.

Situasi 2

Di suatu petang yang berangin, aku kayuh basikal menuju ke sebuah kedai buku (nak beli buku la, ape lagi). Setelah puas mencari buku yang aku nak tapi tak jumpa, aku bertanya pada salah seorang pekerja di kedai buku tersebut. Pekerja tersebut merupakan seorang perempuan yang aku agak dalam golongan budak sekolah menengah.

"Dik, buku blablabla kat bahagian mana ye?" -soal aku dengan suara yang dilunakkan. Of course, senyuman lebar sampai ke telinga.

Namun, pertanyaan aku sekadar dibalas dengan jari telunjuknya. Jari telunjuknya menghala ke arah salah sebuah rak buku di situ. Takde senyuman. Aku yang baik hati dan berbudi pekerti tak pulak rasa nak balas dendam sebaliknya aku mengucapkan terima kasih padanya.

Nasib baik perempuan yang jaga kaunter bayaran kaya dengan senyuman. Sejuk sikit hati yang membara tadi.

"Terima kasih, sila datang lagi ye," -senyum sampai tak nampak mata langsung (she's chinese).

Situasi 3

Pada satu malam, aku dan beberapa orang kawan membuat keputusan untuk makan malam di luar. Kami menuju ke restoran Z memandangkan restoran tersebut satu satunya restoran yang belum menerima kunjungan daripada kami. Kami datang agak awal so masih belum ramai pelanggan yang datang. Kami memilih sebuah meja yang berdekatan dengan laut untuk menikmati keindahan laut ciptaanNYA. Tak sampai 2 minit, seorang waiter menghampiri meja kami. For sure nak ambik order lah kan. Waiter tu aku andaikan berumur dalam lingkungan 20-an. Maybe budak universiti yang tengah cuti sem.

"Nak makan ape?" -soal waiter tersebut tanpa memandang kami. Errr agak kurang ajar di situ kan? 

Mentang mentang kami budak budak lebih muda so sesuka hati je nak layan kami macam mana. Namun bagi melunaskan impian kami untuk makan di restoran tersebut, kami sekadar bersabar dan follow the flow.

So guys, kalau jadi kat korang situasi situasi di atas takde ke perasaan nak membaham orang? Sebab aku memang ade perasaan sebegitu cuma aku masih mampu bersabar. Seriously, susah ke nak senyum? Kena bayar ke kalau senyum? Boleh mati ke kalau senyum? Especially for those yang kerja waiter, kerja jaga kedai runcit segala. Kalau kita senyum, orang pun akan tertarik dan senang hati nak beli barang yang kita jual. Janganlah biarkan pelanggan kita rasa macam ni,

'Ish, minah ni tak tau etika dengan pelanggan ke? Masam mencuka je muka. Cuka kat rumah dah habis ke? Baik aku blah pi kedai lain je lah,'

Hah, kan dah hilang sorang pelanggan. Kita jugak yang rugi. Lagipun, senyum itu kan salah satu bentuk sedekah, dapat pahala. Itupun tak nak senyum lagi?

Tapi kalau senyum macam mat rempit sengih sengih tengok awek lalu, lupakan je lah. Tak pasal pasal makan penampar pulak kang.

p/s : senyum, tak perlu kata apa apa ^^

July 1, 2011

July 01, 2011

Lawatan Sambil Belajar Ke Phnom Penh

Hello dear readers !
Pembukaan bulan Julai 2011 aku nak kongsi pengalaman aku dan family ke Phnom Penh, Kemboja pada 26 Jun hingga 29 Jun yang lalu. Asyik cerita pasal melancong je kan aku ni. Dah jadi macam agensi pelancongan pulak. Errr..

Kenapa tajuk letak 'lawatan sambil belajar'? Well, actually my family and I just melancong je ke sana. Tapi sedikit sebanyak dapat pengetahuan tentang sejarah Kemboja. Which means we learned something there (padahal, sejarah negara sendiri pun kureng lagi =.='). Ok guys, let's check me out !

26 JUN 2011

Kami bertolak ke Terminal LCC kira kira pukul 10.30am (dari Tanjung Malim). Agak kelam kabut jugak sebab kami sampai Terminal LCC setengah jem je lagi untuk berlepas. Lambat sebab berhenti makan tengah hari. Padahal atas flight pun ade makan. Memang kuat makan betul kami sekeluarga ni. Hehe. Beza masa antara Malaysia dan Kemboja just 1 jam je. Kemboja lewat sejam dari Malaysia. Perjalanan flight ke Kemboja mengambil masa kira kira 2 jam. Sampai di Phnom Penh airport pukul 4.00pm (waktu Kemboja). Hari pertama kami di Phnom Penh takde jalan jalan sangat. Kami just pergi ke pasar malam memandangkan semua masih letih, sakit bontot duduk atas kapal terbang.

Lawatan Sambil Belajar Ke Phnom Penh

27 JUN 2011

Hari Isnin ni memang hari paling sibuk melawat sekeliling Phnom Penh. Sarapan pagi di hotel (Marcau Phnom Penh Hotel And Restaurant) just makan roti bakar je sebab hotel yang kami tinggal tu kawasannya bukan kawasan orang Islam. Makanan macam mee goreng or nasi goreng dicampur dengan daging babi. Dalam bilik pun takde tunjuk arah kiblat. Tourist guide je yang bagitau kami mana arah kiblat. Fortunately tourist guide kami orang Islam. Buat pengetahuan korang, hanya ade 4% je orang Islam di Kemboja.

Ape yang aku tau serba sedikit mengenai sejarah Kemboja adalah mengenai kekejaman Pol Pot. Pol Pot merupakan orang Kemboja yang pada asalnya ingin memerdekakan Kemboja dan ingin merampas semula kuasa raja daripada Lon Nol (kalau tak silap). Means, diaorang ni penyokong raja. Tapi lepas Kemboja merdeka pada tahun 1953, Pol Pot jadi gila kuasa. Pol Pot dan orang orangnya membalas dendam pada mereka mereka yang menyokong Lon Nol. Orang yang tak bersalah pun terlibat sama. Macam macam kekejaman yang diaorang lakukan terhadap bangsa sendiri. Kemerdekaan yang rakyat Kemboja peroleh tu tak bermakna apa apa sebab kehidupan diaorang jadi lebih teruk diseksa Pol Pot. Lepas kekuasaan Pol pot jatuh baru lah diaorang ni dapat rasa hidup merdeka. Lebih kurang nak masuk tahun 2000 baru diaorang merdeka betul. Nak tau lebih lanjut, korang google lah ye. Tak reti aku nak cerita dalam bentuk penulisan.

Tempat pertama kami melawat ke Tuol Sleng Genocide Museum kira kira jam 8.00am. Tempat ini di mana Pol Pot menyeksa orang Kemboja yang dianggap belot dengan Pol Pot. Agak ngeri jugak tengok gambar gambar yang disertakan kat situ tentang macam mana Pol Pot menyeksa mereka mereka ni. Ada yang dilemaskan, dicabut kuku, diracun binatang berbisa dan macam macam jenis seksaan lagi.

Lawatan Sambil Belajar Ke Phnom Penh

Lepas puas usha usha Toul Sleng, kami terus ke Killing Field. Killing Field ni tempat Pol pot bunuh dan tanam orang orang yang selesai diseksa. Orang dewasa dibunuh dengan cara dipukul kepala dengan kayu. Kalau belum mati lagi, akan ditembak. Baby pulak akan dilempar ke arah pokok. Kejam kan ?

Lawatan Sambil Belajar Ke Phnom Penh

Then, lebih kurang pukul 2.00pm kami melawat ke istana raja. Kena bayar dalam $6.50. Buat pengetahuan korang orang Kemboja kalau nak masuk melawat apa apa tak kena bayar pun. Hanya pelancong asing je yang kena bayar. Baik hati betul kerajaan diaorang kan? Kawasan istana raja memang luas. Seni bina pun cantik dan unik. Tapi lebih kepada seni bina kuil sebab agama rasmi diaorang ni agama Buddha. On the way nak ke istana raja tu, kami berhenti kejap kat Independent Monumen untuk ambik gambar.

Lawatan Sambil Belajar Ke Phnom Penh

Bila dah lenguh kaki asyik berjalan je, kami naik kapal menyusuri perairan Sungai Mekong yang bertemu Tonle Sap. Dulu waktu masih sekolah aku belajar pasal Tonle Sap dan Sungai Mekong ni. Akhirnya dapat tengok dengan mata sendiri macam mana keadaan sebenar. Cuma tak sempat pergi Angkor Wat je sebab jauh. Pada sebelah malam pulak kami naik 'tuk tuk' ke restoran untuk makan malam.

Lawatan Sambil Belajar Ke Phnom Penh

28 JUN 2011

Pagi ni kami sarapan di kedai. Tak sarapan di hotel pun. Lepas sarapan kira kira pukul 8.00am, kami bertolak ke Oudong untuk panjat bukit nak usha usha kuil. Macam macam jenis kuil ade kat atas bukit tu. Tuhan lembu, tuhan monyet, tuhan naga dan lain lain. Seni bina kuil kat sana memang menarik. Sempat jugak lah baju basah dengan peluh nak panjat bukit tu.

Lawatan Sambil Belajar Ke Phnom Penh

Lepas penat panjat bukit, kami ke Central Market dan Russian Market untuk shopping. Pada sebelah petang pulak kami ke kem askar untuk menembak. First time aku menembak ni memang pengalaman yang bermakna lah bagi aku. Aku menembak guna senapang AK 47 kalau tak silap. Dasyat kan, first time menembak dah pakai AK 47. Haha. Lepas menembak, terus menuju ke restauran untuk makan malam dan balik ke hotel untuk bersiap nak balik pada keesokan hari.

Lawatan Sambil Belajar Ke Phnom Penh

29 JUN 2011

Flight kami dijadualkan pada pukul 8.20am. Memang terpaksa bangun awal pagi nak kejar flight. Sampai Terminal LCC lebih kurang pada pukul 10.50am (waktu Malaysia). Then terus menuju ke Manjung.

p/s : Bila pulak nak ke Korea ni.

p/s/s : sila abaikan gambar yang tak berapa nak berkualiti tu ye ^^
Follow