Sahabat Atau Kawan ?

Assalamualaikum.

Tadi baru je habis tengok cerita Playful Kiss. Bagi aku cerita ni tak sehebat cerita Boys Over Flower (BOF). Jalan ceritanya tak berapa menarik perhatian aku. Tapi aku tetap layan sampai habis sebab Kim Hyun Joong berlakon (aku minat Hyun Joong ^^). Lepas ni nak layan Secret Garden pulak. Aku nak sangat cari drama He's Beautiful tapi tak jumpa jumpa (frust kot =.='). So korang korang yang tau mana nak cari He's Beautiful sila inform kat aku ye. Kerjasama korang amat dihargai. Hehe.

Malam ni tetiba datang mood rindu kat member member aku. Atau pun kata yang sinonim dengannya kawan, rakan, sahabat, teman dan lain lain yang berkaitan. Teringat waktu aku bersekolah rendah aku ade tiga orang member yang agak rapat ketika itu. Ke mana mana sentiasa bersama even nak ke toilet sekalipun. Kalau pi mana mana tak ajak lagi sorang, for sure merajuk setahun.

Then, naik sekolah menengah ade lebih kurang enam, tujuh orang yang rapat dengan aku. Member waktu sekolah rendah dulu dah lost contact. Sekarang pulak bila dah habis sekolah menengah, member yang rapat waktu sekolah menengah dah tak berapa nak rapat lagi. Memasing dah bawak diri ke IPTA dan IPTS. Sekadar chat kat fesbuk or kekadang main miskol miskol menunjukkan yang kitorang masih 'keep in touch'.

Itulah putaran hidup dalam pergaulan. Mereka yang bergelar kawan, rakan dan sebagainya tu datang berganti ganti.

Berbalik pada tajuk entry kali ni, aku nak mengupas perbezaan antara kawan dan sahabat mengikut pandangan aku sendiri.

Kalau tengok kat kamus dewan, istilah sahabat dan kawan membawa erti yang hampir sama tapi bagi aku erti kedua dua istilah ni jauh berbeza. Bukan bermaksud aku tak setuju dengan pakar pakar bahasa yang menghasilkan kamus dewan tapi hati aku yang meletakkan perbezaan antara keduanya (awal awal lagi aku dah bagitau yang entry ni adalah pendapat aku semata mata, okay).

Situasi 1

Aku sedang memandu kereta untuk pulang ke rumah. Di pertengahan jalan, tetiba kereta aku buat hal. Aku cepat cepat memandu ke bengkel kereta yang berdekatan. Tauke bengkel tersebut menyuruh aku tinggalkan kereta aku di bengkel buat sementara waktu. Aku pun menelefon cikA untuk meminta bantuan beliau ambik aku di bengkel.

"Eh, sorry lah tapi aku nak pergi camping dengan pakwe aku lagi setengah jam. Sorry sangat sangat ye,"

Gagal meminta bantuan cikA, aku menelefon cikB.

"Aku ade meeting kat office nanti. Tapi takpe aku ambik kau dulu. Meeting tu nanti aku mintak diorang delay,"

Situasi 2

Pada suatu hari, aku keluar shopping dengan cikA dan cikB. Banyak barang yang aku kutip nak beli. Sampai di kaunter pembayaran baru aku tersedar yang aku tertinggal dompet di rumah. Aku mula gelabah dan mintak tolong cikA dan cikB pinjamkan aku duit.

cikA : "Duit aku cukup cukup untuk bayar barang aku je lah. Sayang pulak aku nak guna kad kredit sebab aku baru topup semalam"

cikB : "Kau guna lah duit aku. Kalau tak cukup, nanti aku pi keluar duit kejap"

Dalam situasi situasi di atas, aku anggap cikA sebagai kawan tapi cikB sebagai sahabat. cikB sentiasa ada apabila aku perlukan bantuan tapi cikA akan beri pelbagai alasan. Selalu kita dengar pun pepatah 'kawan makan kawan' tapi tak pernah pulak dengar pepatah 'sahabat makan sahabat' kan?

Pada pandangan aku jugak, semua mereka yang bergelar sahabat adalah kawan tapi tak semua mereka yang bergelar kawan adalah sahabat. Tapi tak bermakna kawan tu tak penting, okay. Setakat aku hidup selama 18tahun ni, sahabat yang paling akrab dengan aku adalah diri aku sendiri (*ceh ! =.=').

Sahabat Atau Kawan ?
*mereka

p/s : Ape beza kawan dan sahabat bagi korang pulak?

12 comments:

  1. hehehe..sy pun mnat korea gk..hehe..

    cita playfull kiss tgk sikit je sbb xmnat sgt..

    secret garden mmg mantapp..bessstttsesangat..he's beautiful pn sama..sgt besstt..spt cari..hehe..

    ReplyDelete
  2. im also a huge fan of KHJ. soooo hensem~hee. BOF mmg terbaik kn, tp dye nye jln crita complicated.

    psal pndpt u ttg sahabat n kwn tu, dynda skong 100%! nak cari kwn mmg senang, tapi bukan senang utk mncari seorg sahabat kn. :')

    ReplyDelete
  3. fatincorner : tu lah sy na sgt cri he's beautiful tpy tak jmpe ^^

    dynda : yup, mnat KHJ sgt2 .. n tao tape, susa na cri sahabat ^^

    ReplyDelete
  4. secret garden bess~~
    rugi xtengok cite ni..
    thats why hargailah shbat anda~

    ReplyDelete
  5. HELLO.!! haiii.. ecceyy, xcitedd jap.. terkejutt.! hahah.. scret garden tak bestt.! KHJ taley klahkan HONGGI aku.. N nak he beauty mai umah aku.! HAHAHAH :))


    p/s ;- MUKA aku ke tuhh.?? hahahhahaha ;))

    ReplyDelete
  6. cikmun : best kan ! hehe

    jiha : cuba kaw bca kumen atas2 ney ..sume ckp scret gaden best kot .haishh

    ReplyDelete
  7. xpenah tgok lagi secret garden tapi ada orang suruh tgok sebab kata mereka best

    ReplyDelete
  8. owh...minat citer korea?...enah tengok variety show "RUNNING MAN" tak? best wo!

    singgah2 la sini ye :)

    ReplyDelete
  9. hans : mmg btol ape owg ckp uh .. mmg scret gaden best ! ta rugi tgk n rugi ta tgk ! (lao mnat korea la) hehee

    roq : penah3 .. yup, mmg best ! tgk ah dream team jugak .. best !

    ReplyDelete
  10. bagi akk playfull kiss lagi best dari bOF :P

    ReplyDelete
  11. shedameor : err ykea . hehee .. lain2 owg lain2 ctarase ye dak .? hehe

    ReplyDelete
  12. tetibe aku nak tye.. aku nih cik A ke cik B.?? hehhehe :))

    ReplyDelete

@aliaamie