February 5, 2012

ANARCHI 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera geng!

Bile usha balik entry terakhir aku, tengok tarikhnya 5 Nov 2011. Memang dah lapuk bebenor. Bukan labah labah or gajah je yang dah bersarang kat blog ni, maybe big foot pun dah beranak kat sini. Agak agak antara korang korang ni ade yang rindu penulisan aku tak? Tapi tengok kat chatbox takde sape mention pun (*sebak, tarik hingus dalam dalam). So terpaksa sedar diri yang aku bukan Fatin Liyana atau Hanis Zalikha, jauh sekali Avril Lavigne atau Angelina Jolie. Haha. Anyway kalau ade yang tertunggu tunggu entry baru aku tu even sebesar kuman je jumlah korang, sorry diucapkan. Lama menyepi tapi tak dapat nak bagi apa apa alasan sebab alasan aku sentiasa yang sama. Banyak kerja ! Busy meeting sini sana ! Maklumlah, aku kan calon PM Malaysia 2020 =.='

Kali ni aku nak berkongsi cerita tentang kehidupan aku sebagai pelajar architecture (beria spelling English =.='). Kiranye dah dua entry berturut turut jugaklah aku bercerita kehidupan aku. Sorry kalau aku buat korang bosan. Kali ni terasa nak pamerkan ape assignmentss, projectss dan exercises yang bebudak architecture Part01 UiTM Seri Iskandar telah buat yang menyebabkan kitorang tak cukup tidur, kitorang tidur dalam kelas, kitorang digelar burung hantu tak dilupa dimarahi pak guard sebab overtime kat studio.

Tapi sebelum tu, aku nak story sikit kenapa tajuk entry aku letak "ANARCHI" instead of "ARCHITECTURE" or "ARCHI". Ade beberapa antara korang tanya aku berkaitan ni (*bangga jap!). Actually, Anarchi tu nama untuk batch kitorang (Part01) yang telah dicipta bersama demi mencapai tujuan yang setiap batch perlu ada nama.

"Kenapa mesti Anarchi? Anarchi tu bukan maksud dia golongan anti-kerajaan ke?"

Kalau ade antara korang rasa maksud nama batch kitorang ni anti-kerajaan (rujuk Google, taip "ANARCHY"), sila kutuk diri sendiri sebab suke suke main tuduh je. kitorang cipta nama ni berdasarkan maksud sebenarnya iaitu perubahan. kitorang nak buktikan yang kitorang mampu merubah banyak benda ke arah yang lebih baik. Contohnya, kitorang berazam untuk menjadi arkitek setanding Frank Gehry, bina bangunan bersimpang siur kat Malaysia. Huhu.

Okay, kembali pada tujuan asal post entry kali ni. Selama 1 sem kat sini banyak jugak lah assignmentss, projectss dan exercises yang kitorang buat demi memenuhi syarat syarat nak naik sem 2. Kitorang kat sini ade dua kelas design, which are design, drawing and communication (design com) dan design appreciation (design app). Untuk kelas design appreciation, banyak project melibatkan kreativiti memasing manakala design com pulak lebih kepada lukisan teknikal which is lukis berdasarkan teknik lukisan yang telah diajar. Kiranya ade garis panduan. Nak cakap banyak pun rasa macam malas, so korang enjoy the pictures lah yek. Then korang korang yang ambik architecture kat tempat lain tu, boleh usha usha and komen. Tak salah kite berkongsi ilmu ^^

Note : gambar gambar ni diambil masa final review. Kiranya semua assignmentss dikumpulkan, buat macam exhibition. Memang best, wa cakap lu ! Huhu

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

ANARCHIve 2

p/s : rasa rindu pulak perasaan tak cukup tidur, tidur dalam kelas and kena marah dengan pak guard

p/s/s : credit images to : Muhammad Afiq

p/s/s/s : jemput singgah blog member aku ! Alia Ismail

5 comments:

  1. kreativiti mnjadi satu kperluan ble blaja archi .. huhuu sadiss

    ReplyDelete
  2. EYH YANK!AWAK BUDAK UITM SERI ISKANDAR JUGAK KE?BANGGA NI :D

    ReplyDelete
  3. hahaa yup ! uat pgetahuan, kte pnah nmpak k.yan tym nak ambik baucer buku .. igt na tego tpy segan . hahaa

    ReplyDelete

Follow