May 14, 2012

May 14, 2012

Gelagat Pawagam

Hai korang!

Beberapa hari lepas aku pi tengok wayang citer Marvel's The Avengers kat Ipoh Parade. Memang superb aa. Tak sanggup nak alih mata daripada skrin, takot terlepas scene yang best best sebab semua scene best. Tapi tengah feeling feeling ade jugak mambang mambang tak beradab. Buat bising dalam pawagam. Lagi orang sound, lagi kuat pulak dia bising. Agaknya first time masuk pawagam kot? Jakun.

Bila di pikir pikir balik, dalam pawagam ade bermacam macam spesis manusia. Lebih kurang sebulan jugak (okay, tipu. Tak sampai sejam pun) aku buat kajian mengenai spesis spesis manusia dalam pawagam. Tapi sebelum meneruskan penaipan, diingatkan entry ni takde kena mengena dengan yang masih hidup ataupun yang telah tiada. Okay, let's cekedout!

1. Couple

Manusia spesis ni memang berlambak dalam pawagam. Diorang punya keintiman mengalahkan mereka mereka yang dah ade pertalian yang sah (dah kawen). Biasenye couple banyak tengok citer hantu atau citer cintan cintun. Bila tengok citer cintan cintun, sepanjang masa dalam pawagam tu tangan memasing tak boleh nak lepas. Konon nak feeling.

Pernah sekali aku dapat seat sebelah couple. Citer hantu. Bila tiba scene saspen, si awek menggedik peluk peluk si balak. Tapi tak semua si balak berani. Ade jugak si balak yang menjerit macam langsuir (awkward.....).

2. Golongan bebudak bawah umur

Ade jugak aa nampak bebudak sekolah tengok wayang. Macam mana aku tau diorang budak sekolah? Mana taknya, pagi Isnin pergi tengok wayang pakai baju sekolah. Siap pakai nametag lagi. Nampak sangat ponteng sekolahnya. Sekali toleh kiri kanan ternampak cikgu Hal Ehwal Murid kat seat sebelah. Kan kantoi tu. Haha. Adik adik, lain kali tukar baju dulu ye. Baru tak kantoi. 

Citer ombak rindu pun aku tengok kat pawagam jugak. Kat Ipoh Parade. Seat depan aku ade dalam 6 pasangan bebudak kecik besar adik aku (sekolah rendah). Diorang dating kot. Dressing yang perempuan mengalahkan aku. Dengan eye-liner setebal arang, gincu merah sepekat darah. Bila tiba part censored macam part Aaron Aziz ehem ehem dengan Maya Karin, diorang yang paling kuat bising buat bunyi "phewwit". Pernah jugak aku pi pawagam nampak bebudak kecik pujuk pujuk akak cashier nak tengok citer P18 (tak ingat citer ape). Berani betul bebudak sekarangkan? Dah besar nanti tak tau lah macam mana perangai diorang ni.

3. Golongan remaja

Golongan remaja maksud aku, golongan perempuan dengan kawan kawan perempuannya or golongan lelaki dengan geng geng lelakinya. Tak lupa golongan mat mat rempit dengan geng geng rempitnya.

Golongan perempuan takde masalah sangat kot (ceyy backup kaum sendiri) tapi golongan lelaki ni aku tak paham. Korang nak tengok wayang ke nak tengok perempuan yang tengah tengok wayang. Boleh pulak orang tengah feeling, dia mintak nombor phone. Whatde..?

Golongan mat mat rempit lebih kurang dengan situasi aku masa tengok The Avengers. Bising mengalahkan bunyi enjin motor diorang.

4. Golongan gila kamera

Sebelum lampu pawagam padam, mula aa keluarkan DSLR, BB krim, Ipod, Ipad, Iphone, segala jenis "I" lah nak tangkap gambar. Dah habis tengok wayang pulak, wajib bergambar dengan poster citer yang baru tengok tadi. Gambar tiket wayang paling penting untuk di capture. Bila balik nanti upload kat fesbuk, bukti pi tengok wayang. Derr...

(okay, mengaku aku salah sorang daripada golongan ni =.=')

5. Family

Golongan paling sweet yang ade kat pawagam. Si anak jerit jerit nak popcorn, bukannya concern sangat pasal citer yang tengah ditayangkan. Si anak jerit jerit nak pi toilet. Si emak tanpa merungut, tanpa risau terlepas scene Aaron Aziz, bawak anaknya pi toilet. Bahagia kot!

Citer yang aku pernah tengok wayang with the whole family, citer Hikayat Merong Mahawangsa, 2012 dan Lang Buana. Epic !

p/s : teringin nak tengok wayang sorang sorang dalam pawagam sambil mengunyah popcorn dengan bahagianya. Ape rasanya ye?
Follow