Dah Setahun

Dah Setahun
*Anarchive (takyah cari aku. aku takde. gila sedih)

Hai korang!

Lega gila bila dah hujung sem. Kelas design pun dah habis which means langit dah kembali cerah buat kami bebudak archi. Tadi ade pelancong asing nama Prof Alan Bridges datang melawat studio kami. Beliau rupa rupanya anak buah Frank Gehry (arkitek yang gila terkenal). Bangga rasanya bila beliau puji studio kami. Dah dua sem studio kami dipuji. Harap harap pencapaian ini dikekalkan. Biar tetiap sem nama studio naik. Bangga kan studio master. Naik kan nama Anarchive. 

Anyway, kalau korang tak tau lagi apa tu Anarchive, aku tak kan jemu mahupun bosan untuk menjelaskannya. Anarchive merupakan nama batch aku di tempat aku belajar sekarang, student arkitek UiTM Seri Iskandar. Cool kan nama Anarchive? Hehe.

Aku ingat lagi masa mula mula nak daftar upu. Cita cita aku sejak Form3, aku nak jadi arkitek. Satu je alasan aku nak ambik arkitek masa tu. Aku suka melukis, aku tak suka membaca. Dan dalam pikiran dok pikir, belajar arkitek confirm belajar lukis bangunan segala. Tapi ternyata sangkaanku meleset. Kirim salam kat bangunan, kirim salam kat lukisan (lebih banyak buat model).

Senior.

Masa mula mula masuk sini dulu, kami terus kena berhadapan dengan karenah senior yang pelbagai. Masa induction, macam macam kena buat. Kena buat bunyi pistol lah, kena ambik tandatangan. Macam dah kena regging. Masa jadi kuli untuk event event archi asyik kena marah, kena maki. 

Tapi bila dah setahun ni, kami dah kuat nak hadapi caci maki senior. Dah paham apa yang senior nak. Cuba sehabis baik untuk penuhi apa yang senior nak. With that, senior pon suka nak berkawan.

Kelas Design.

Kelas design pulak kena berdepan dengan karenah lecturer. Pon sama. Design yang dibanggakan, diejek, diperlekeh oleh lecturer. Ada model dikatakan macam sarang semut, ada macam tempat pemujaan sedangkan bagi diri sendiri, kita dah buat sehabis baik. Mula lah rasa down, rasa nak quit. Gila takde ketabahan. Tapi bila review, rasa puas hati mula menyelubungi diri bila tengok hasil kerja dipamerkan. Tak jadi nak quit. Aku masih boleh bertahan. What de?

Tapi bila dah setahun ni, dah paham dah perangai lecturer yang suka kutuk design kami. Kutuk memang kutuk tapi lecturer still tolong untuk improvement. Cuma kena tahan telinga kejap jelah.

Kawan kawan. Bermula dengan 60, sekarang tinggal 58. Sedih.

Mula mula masuk dulu tak kenal sorang pun. Tak tau nak bergaul macam mana. Those group of friends dari KL speaking memanjang. Rasa down aku ni tak pandai speaking. Cari kawan lain. Those group of friends dari Kelate, bahasa Kelate aku tak paham. Ternganga je bila dengar diorang bersembang. Rase terpinggir. Dengan bebudak laki pulak, segannya rasa nak tegur. Lawan jantina lah katakan. Ramai yang handsome pulak tu. Segan!

TAPI.

Bila dah setahun ni, kami dah rapat. Takde lagi jurang bahasa. Budak KL dah pandai cakap bahasa Kelate. Dah tak segan dengan budak laki. Ke'handsome'an diorang pon dah hilang. Saling membantu bab bab design, bab bab nak buat event. Masalah peribadi pun kami tolong antara satu sama lain. Dah macam adik beradik. Tak kurang jugak ade yang dah ehem ehem sesama batch or dengan senior (nak kata kapel, tapi bukan kapel. Ade jugak yang kapel).

Anyway. Dah setahun lamanya aku berpijak pada bumi UiTM Seri Iskandar ni. Nak kata dah banyak pengalaman yang dilalui pun tak boleh. Umur masih setahun jagung. Masih jauh perjalanan. Masih akan timba banyak pengalaman. Mungkin apa yang aku pilih ni jalan yang betul. Mungkin tidak. Aku pun tak tahu. Biar masa jelah yang menentukannya. Tak mustahil bila dah sem 7 nanti tetiba rasa nak tukar kos. Who knows?

p/s : dah macam monolog dalaman pulak entry kali ni =.='


2 comments:

  1. AnonymousJuly 03, 2012

    WE LOVE ANARCHIVE !!!

    ReplyDelete
  2. awwww. you made miss zaman study i laaa. wuwuwuwu.

    ReplyDelete

@aliaamie