November 16, 2012

Kisah Si Mata

Assalamualaikum. Hai korang !

Al kisah suatu hari aku nak tengok cerita Silent Hill di pawagam. Rasa gah gah gitu bila nak tengok cerita yang ade tanda (18). Terasa macam dah dewasa. Al maklumlah, first time nak tengok cerita lapanbolas tahun ke atas. Dalam pawagam, duduk seat F kalau tak silap aku. Sebelah Sya, sepupu aku. Pawagam mana? Biarlah rahsia. Aku dan Sya masuk memang awal tak start iklan pon lagi. So borak borak jela dulu sementara nak tunggu tayangan di skrin.

Tak lama lepas tu, tayangan iklan iklan pon bermula. Aku terkejut beruk sebab tengok skrin wayang kabur gila ! Subtitle nampak macam ade dua. Gambar pon kabur, padahal sepatotnya gambar kat wayang semua HD kan? Aku panik, gelabah. Takkan tetiba aku dah rabun kot? Tadi usha mamat handsome lalu tak kabur pon mata aku? Siap boleh scan lagi mamat tu ada berapa banyak taik lalat, berapa banyak jeragat.

"Sya.. Aku rasa aku dah rabun. Skrin nampak kelabu," - rungut aku. Rasa macam nak nangis. Sya diam jek sambil tersengih sengih. Beberapa saat kemudian, dia hulurkan cermin mata. Cermin mata 3D. Okay. Rasa tertipu. Macam mana aku boleh lupa Silent Hill yang aku tengok ni 3D ? Padahal masa dapat cermin mata 3D tu tadi aku yang semangat belek belek cermin mata tu.

Lepas tengok Silent Hill aku pon dah makin rajin tengok cerita yang bertanda (18) seperti TED. Eh tak, tak. TED tu aku ikut member member aku jek. Bukan sebab aku yang nak tengok sangat. Betul, tak tipu.

**

Al kisah suatu hari aku lambat datang ke kelas structure. Punyalah kelam kabut aku pergi kelas sampai lupa nak pakai kasut. Aku bukan berkaki ayam, tapi aku pakai selipar. Tapi nasib baik lecturer tak nampak. Masa tu pakai baju kurung so, agak terror lah aku sorokkan selipar tu dalam kain baju kurung yang aku pakai. Dengan semangat yang berkobar kobar aku keluarkan buku dan sebatang pen untuk salin nota.

Malangnya aku tak nampak apa yang ditulis di papan putih. Jenuh aku kecilkan anak mata nak kenalpasti apa yang tertulis di depan. Kalau tak nampak, macam mana nak salin nota. Mungkin dakwat marker biru lecturer tu dah uzur. Dah tak berapa nak nampak serinya. Kabur je. Last last member sebelah jadi mangsa untuk aku salin nota darinya.

Kelas Construction Technology. Tak guna papan putih. Sebaliknya guna LCD kat depan. Possibility tak nampak tulisan kat depan tu kurang lah kan. Lega bila pikir dapat menyalin nota dengan lancar. Namun, apa yang diharapkan tinggal harapan je. Sama macam kelas structure tadi. Aku tak nampak apa yang ditulis di skrin. Kabur.

Aku jadi bingung. Tak tau nak bagi alasan apa lagi kat mata yang tak nampak ni. Mula lah aku merungut sorang sorang sebab susah nak salin nota. Aqilah yang duduk kat depan aku dengar rungutan aku.

"Kau rabun kot. Cuba pakai spek aku ni,"

Terasa degupan jantung aku laju gila macam berdepan dengan orang yang dicintai. Berdebar. Tangan terketar ketar sambut cermin mata Aqilah. Aku sarungkan ke mata aku, dan... Jelas ! Tulisan di skrin aku nampak dengan jelas. Rasa macam tak boleh terima hakikat tapi hakikatnya memang aku rabun.

Aku tertanya tanya adakah keadaan mata yang rabun ni berpunca daripada tengok cerita yang bertanda (18) ?

p/s : Jagalah mata anda jangan dibiar dia rabun. LOL

1 comment:

  1. nice

    http://shaberry92.blogspot.com/2012/12/bunkface-kutuk-kpop-perlu-ker.html

    ReplyDelete

Follow