LAMA

mood : LAMA

Tadi. Bangun tidur pagi tadi (rumah sewa) lewat gila. Macam tak tidur setahun. So bangun pon lewat. Matahari dah LAMA terpacak baru nak terjaga. Rasa malu sekejap. Anak dara, tak elok bebenor bangun lewat. Bangun, blur tak tahu nak buat apa. Kelas dah ponteng memandangkan dah bangun lewat. Memang tak menyempat lah nak datang kelas pagi tadi. Kelas Construction Technology. Maafkan saya, lecturer. Mesti lecturer dah tunggu aku LAMA tapi batang hidung aku tetap tak kelihatan. Boleh bayangkan betapa kecewanya muka lecturer tu menunggu kedatangan aku.

Mandi. Selesai mandi, konon konon nak buat kerja lah. Esaimen. Tak payah cakap lah memang menimbun mengalahkan pedana menteri punya paper work. LAMA aku menung kat esaimen yang menunggu untuk disiapkan. Last last aku tak sentuh pon. Boleh bayangkan betapa kecewanya esaimen esaimen aku yang terpaksa ditangguhkan. Lagi.

Tengok jam. Masa ni rasanya abah ade kat rumah. Memandangkan esok cuti awal Muharam dan lusa takde kelas, aku buat keputusan nak balik rumah. Eh, tanak balik lah esaimen banyak. Baliklah, esaimen boleh tunggu. LAMA aku buat keputusan muktamad samada nak balik atau tak. Last last buat keputusan nak balik jugak.

"Abah, along nak balik. Boleh datang ambik ? Hehe,"

"Ok. pukul 4 abah sampai,"

Pukul 4. Kemas kemas baju tak sampai 5 minit. LAMA aku tunggu abah sampai namun bumper saga tetap tak nampak nampak. Yelah, belum pukul 4 nak nampak apa. 

Abah sampai lebih kurang 4.05pm. Lari sikit daripada waktu sebenar yang abah rancang nak sampai. Perjalanan pulang ke rumah mengambil masa kira kira 40minit. Walaupun dah selalu ulang alik Seri Iskandar-Manjung tapi entah kenapa perjalanan pulang kali ni terasa lebih LAMA berbanding sebelum sebelum ni. 

Sampai. Pintu rumah dah tersedia terbukak. Menunggu kepulangan aku barangkali. Happy je rasa bila dah sampai rumah. Letak beg kat dalam bilik, usha angah ngan Am namun hampa mereka takde. Terlalu teruja tunggu aku balik, mungkin. LAMA jugak tunggu budak berdua tu balik rumah. Selagi belum azan maghrib, jangan haraplah nak nampak batang hidung.

Azan. Terpacak budak berdua tu depan pintu rumah. Aku macam happy gila jumpa diaorang. Rindu. Macam aku ni belajar luar negara, dah setahun tak jumpa. Macam tu punya rindu. Budak berdua ni pon tersengih sengih kat aku dengan baju dibasahi peluh. Main bola, mungkin. Am meluru ke arahku, peluk aku. LAMA dia peluk aku. Mungkin dia pon rindu aku macam aku rindu dia. Terharu.

Makan malam. Dah LAMA rasanya tak makan malam sama sama dengan family ku macam ni. Banyak benda di borakkan. Langkah kanan jugak aku balik minggu ni sebab umi buat nasi lemak. Dah LAMA tak makan nasi lemak umi. Nasi lemak yang terbaik tersedap di dunia. 

TAMAT.

p/s : dah LAMA aku tak update.

1 comment:

@aliaamie