August 29, 2013

August 29, 2013

DUALISM[A] - 25th Architectural Workshop

Assalamualaikum. Hai.

Makan kat Horizon Garden, Manjung tadi. Ade sorang cashier lelaki yang sangat familiar. Seingat aku muka that guy macam sorang member satu sekolah. Bukan member kot, sekadar kenalan sebab tak pernah kawan dengan dia pon masa sekolah dulu. Tapi dia takde pulak senyum ke tegur aku ke ape. Aku yang tenung dia bagai nak tekeluar biji mata ni yang jadi malu sendiri. Sedapkan hati, mungkin itu bukan dia. Mungkin pelanduk dua serupa atau mungkin jugak sekadar pelanduk.

Pada 21 - 25 Ogos yang lepas ada architectural workshop kat Universiti Malaya (UM). Tema tahun ni adalah DUALISM[A]. 

"DUALISM[A] discusses architecture on many levels. It proposes that everything in the Universe is a pair of opposites with Kuala Lumpur as its ground." - DUALISM[A] fesbuk

Dah nama pon 'DUA', DUALISM[A] meng-enhance kan ke-opposite-an yang ade dalam dunia ni. Contohnya hitam dan putih, lelaki dan perempuan, fantasi dan realiti, etc etc. Kuala Lumpur as its ground, sebab workshop kali ni kat Kuala Lumpur, kat UM.

Semamngnya menjadi tradisi setiap kali workshop, setiap school of architecture yang ada kat Malaysia ni akan excited dan buat preparation untuk competition dan sebagainya. Tak ketinggalan kami, budak archi UiTM Seri Iskandar.

Start je cuti sem tempoh hari, kami dah start preparation seperti bina installation, buat nama untuk team, cheer, t-shirt team dan sebagainya. Mula mula tu rasa ralat jugak sebab nak kena korbankan cuti yang bukan selalu dapat. Sepatotnya masa cuti lah masa untuk kami berehat, lupakan design tapi cuti kali ni kena kerja untuk DUALISM[A] pulak. Tapi bila dah start kerja, jadi seronok pulak.

Apa yang aku dapat dari masa preparation ni, tak lain tak bukan adalah kerjasama bersama junior dan senior. Kalau sebelum ni rasa takut takut je nak kawan dengan senior, tapi bila join diorang buat preparation DUALISM[A], baru tau diorang ni sempoi je semua. Memang boleh dibuat kawan bergurau, kawan untuk mintak tolong dan sebagainya. 

DUALISM[A] - 25th Architectural Workshop

DUALISM[A] - 25th Architectural Workshop

Sebelum ni aku rasa senior sombong, tak boleh nak berkawan, aku rasa junior gedik, manja, tak boleh kena tegur tapi bila dah bekerja dengan diorang baru kenal hati budi diorang. Diorang semua okay, sempoi, funny and everything. Bila dah habis event ni, dah start rasa rindu kat diorang. Tambahan lagi senior ANTARA Studio, sebab diorang dah last sem. Rasa nyesal tak approach diorang awal awal dulu. Tsk.

Bak kata pepatah, 'tak kenal maka tak cinta'

Selesai preparation, pada pagi 21 Ogos kami bertolak ke UM dalam keadaan nervous segala sebab bas lambat. Masa diberikan untuk naikkan installation sampai pukul 4pm tapi pukul 12pm kami masih dalam bas, dinding UM belum nampak di mata. Scroll TL twitter, school lain dah naik dah installation diorang, ade yang dah siap. Kami nervous. Sampai UM dalam pukul 1pm lebih jugak, terus bekerja. Takde masa nak rilek rilek. Alhamdulillah, installation siap pada masa ditetapkan.


Macam macam ada dekat workshop ni. Installation setiap school semua gempak. Dibina tengah dataran, buat macam exhibition. Ada jugak gerai gerai jual t-shirt, makan, minuman, souvenirs dan sebagainya. Module yang disediakan pihak penganjur untuk peserta workshop pon menarik seperti urban trail (macam explorace), community service, ice breaking, architectural talk dan sebagainya.

Bila join workshop ni baru aku tau betapa gilanya bebudak archi. Ingatkan kami di SI je yang gila, rupanya seluruh Malaysia punya budak archi memang gila. Setiap malam ada performance night which is setiap school ada buat performance. Tapi highlight nya ialah selepas habisnya performance night, ramai ramai pergi ke dataran lawan cheers, menari street dance, flashmob dan sebagainya. Happening !

Sesungguhnya, workshop adalah tempat bebudak archi release stress, having fun, berkenalan dengan kenalan baru and everything.



Ini first time aku join workshop archi. Dan aku dapati workshop sangat happening, sangat fun. Harap dapat join tiap tahun sampai grad. Oh ya, tahun depan UiTM SI jadi tuan rumah. Jadi korang korang, bila tarikh dah diumumkan nanti, jemputlah datang ramai ramai. Bukan budak archi pon boleh datang, event ni open. Boleh korang usha apa budak archi buat. Haha.

p/s/s : Jika ada senior especially ANTARA studio yang baca, aku ucapkan selamat maju jaya kat korang and thanks for giving me the opportunity untuk join workshop kali ni, dan opportunity untuk kenal korang. Korang the best ! *ambik tisu, hembus hingus T,T
Follow