August 23, 2014

August 23, 2014

A Trip to Singapore | Part 1

Assalamualaikum. Hai.

Semester yang lepas, aku menjalani practical training, which is takde kelas atau assignment yang boleh memeningkan kepala otak. Aku buat praktikal dekat ARAZ Design Consultant, bosnya Encik Anwar, merangkap lecturer aku. Since bos ni workaholic, kerja aku memang bertimbun sampai overtime hampir tiap malam. Mungkin dengan itu, bos amat berterima kasih kat aku dan rakan rakan trainee yang lain serta staffnya (total kami 5 orang je) jadi bos ajak kami ke Singapore ! Segala kos ditanggung termasuk kalau nak beli souvenir. Baik gila kan bos aku ? Oh tapi ni architectural trip laa, bkn bersuka ria masuk USS. Ciss, kecewa sikit.

Kami gerak ke Johor pukul 10am naik estima, bos yang drive. 10jam perjalanan. Lama gila maybe sebab kami banyak berenti ataupun memang bos yang drive slow sangat. Kematu jugakla bontot aku ni rasanya.

Destinasi pertama bila sampai Johor, kami singgah solat maghrib di UTM Skudai, sambil bos mengimbau kenangan lama dia belajar kat situ dulu. Jealous sebenarnya tengok UTM Skudai yang besar dan cantik bangunan dia nak dibandingkan dengan UiTM aku *sigh. Selesai solat maghrib dan makan malam, kami gerak ke homestay untuk berehat dan tido.

Keesokan paginya, seperti biasa lepas solat subuh tido balik. Terjaga dalam pukul 7.30am. Kelam kabut aku dengan Insyirah siap siap, ingatkan bebudak laki dah siap. Hampa je kitorang bila keluar bilik, tengok Man tengah baring atas sofa lagi. Dekat sejam jugak tunggu bebudak laki siap, lepastu baru gerak untuk breakfast. Cari parking untuk masuk Singapore gila payah masa tu sebab hari bekerja. Mereka yang kerja kat SIngapore dah conquer parking dulu. Last last dalam pukul 11.00am baru selesai segala urusan.

A Trip to Singapore | Part 1
muka eksaited first time jejak kaki kat JB Sentral
dari kiri: bos, Man, Ammar, Habib, Insyirah

Agak frust sebab dekat imigresen tak boleh nak tangkap gambar. Jangan kata nak bergambar dengan abang imigresen yang hensem sorang dua, nak ambik gambar siling pon dia tak bagi. Dengan perasaan frust yang menyelubungi, kami cepat cepat kejar bas untuk ke Woodlands, Singapore. RM1 je sorang untuk bas ke Woodlands. 

Bila dah selesai urusan imigresen, kami ambik bas untuk ke stesen MRT Marsiling. Kami nak dapatkan day pass tiket (Singapore tourist pass), senang nak ke mana mana naik MRT/bas pakai kad tu je. Rupanya hanya kat stesen Angko Mio je yang ada kad tersebut. So dari Marsiling, kami ke Angko Mio. 

A Trip to Singapore | Part 1

Harga kad tourist ni $20 seorang untuk satu hari tapi untuk dua hari, $22. Kami ambik untuk dua hari since kami akan jelajah Singapore ni selama dua hari. 

Destinasi pertama kami melawat stesen MRT Expo. Reka bentuknya yang unik tu memang menarik perhatian kalau nak dibandingkan dengan stesen lain.




A Trip to Singapore | Part 1

A Trip to Singapore | Part 1

Tak lama pun menikmati besi besi di Expo MRT ni. Lepas dah puas bergambar, kami gerak ke National Library. Dalam perjalanan ke library, ade lalu shopping complex bernama Iluma. Design facade bangunan Iluma ni sangat cantik dan unik ! National Library pulak tinggi betul dan macam macam jenis buku ada, boleh dipinjam oleh penduduk tempatan. Tourist tak boleh pinjam la, unfortunately.

A Trip to Singapore | Part 1
national library

A Trip to Singapore | Part 1

A Trip to Singapore | Part 1
iluma

Bila dah puas baca buku di library, kami ke Bugis Street untuk shopping. Bugis Street ni memang street yang paling terkenal dan harga barang yang dijual pun memang berpatutan, range harga souvenir kat Malaysia jugak. Ingatkan kami datang Singapore ni masa hari bekerja so less tourist la tapi taak, ramai gila manusia dalam Bugis Street sampai berhimpit bila nak jalan.

Lepas penat shopping, kami cuba cari surau berdekatan tapi tak jumpa. Nasib baik ada hamba Allah ni baik hati tolong tunjukkan jalan ke masjid. Memang kalau taktau jalan, takkan nampak masjid ni sebab terlindung dan berada dalam bangunan lain.

A Trip to Singapore | Part 1

A Trip to Singapore | Part 1
Bugis Street

A Trip to Singapore | Part 1
terompah ni paling menarik dalam masjid ni. Tak pernah jumpa !

Destinasi terakhir untuk hari pertama ni, dalam perjalanan nak balik, kami lalu Singapore School of Business. 

A Trip to Singapore | Part 1

Balik ke Johor pun guna bas jugak tapi kali ni free sebab guna pass tourist yang dibeli masa mula mula tadi. Sampai je kat homestay, terus telentang, hilang tenaga. Tido dengan harapan esoknya tak terlajak untuk bagun subuh.

Disebabkan entry ni pon aku rasa dah cukup panjang, akan aku sambung kisah trip ni di lain entry. Penat jugak rasanya taip panjang panjang lepas dah lama tak menaip. Bye.

p/s : Esok kena bangun awal, umi buat jamuan breakfast untuk jiran tetangga *buat muka malas*

February 23, 2014

February 23, 2014

Langit

Assalamualaikum. Hai.

Haritu. Aku jalan jalan, tersepak batu, jatuh tersungkur masuk longkang. Aku gagah, bangun balik, kesat kotoran kat seluar akibat jatuh tadi. Aku pandang langit. Langit cerah, matahari terik, awan kepul kepul, cantik. Macam mengejek aku yg jatuh longkang. Aku jelir lidah kat langit, tanda merajuk.

Haritu. Aku bukak student portal nak chek result last semester. Dupdap jugak lah sebab aku ni bukan budak pandai. Mintak lulus je selalu, tak lebih. Usha punya usha, aku 4 flat. Terus sujud syukur aku masa tu. Bukak tingkap, aku tengok langit. Langit cerah, matahari terik, awan kepul kepul, cantik. Macam turut gembira dengan keputusan exam aku. Aku tersenyum sendiri.

Haritu. Tengah syok syok main game, aku terima satu panggilan yang sangat mengejutkan. Salah seorang saudaraku telah kembali ke rahmatullah akibat accident. Hati yang tengah riang tadi tetiba rasa sakit yang amat. Aku bukak tingkap, pandang langit. Langit yang mendung tadi tetiba turun hujan selebat lebatnya siap kilat sabung menyabung. Bagaikan turut bersimpati dengan berita ini, memujuk hatiku untuk tenang.

Haritu. Cuaca terik sangat. Baru lepas mandi tapi tak sampai sejam dah berpeluh macam baru lepas lari sprint 200meter. Air mineral dalam peti ais entah dah berapa kali ku teguk. Aku tenung langit. Tak berapa lama lepas tu tetiba langit turun hujan selebat lebatnya siap kilat sabung menyabung. Bagaikan tahu tahu je aku nak hujan. Hujan rahmat. Aku sengih je.

Pandang langit, lihat kebesaran-NYA, fikir positif, dan senyum :)

p/s : cerita rekaan semata mata

p/s/s : nebesnyaa lagi seminggu dah nak start praktikal *pitam

February 16, 2014

February 16, 2014

Kawan

Assalamualaikum. Hai.

Setiap kali result yang tak memuaskan hati aku keluar, aku akan frust menonggeng. Ingatkan dah buat sehabis baik, dah patah tulang jari tangan kaki buat drawing bersungguh tapi tetap result tak ke mana. Aku merungut rasa down, rasa sia sia belajar kat someone ni, then dia reply, "okay lah tu. Aku fail subjek blabla"

Aku cuma mampu diam. Ada lagi mereka yang kurang bernasib baik macam aku, malah ada yang lagi down, lagi kecewa tapi aku taktau. Atau mungkin sebenarnya aku pura pura taktau. Terlalu tamak nak orang jagakan hati aku sampai aku lupa nak jaga hati orang. Maafkan aku, kawan.

Aku kenal Jiha dan Husna masa Form1 satu sekolah SARJANA kat Kg Gajah. Kami mula rapat lepas aku turun kelas masa Form3 dari 3A ke 3B. Mula mula masa turun kelas tu, aku gila kecewa rasa sedih segala. Yelah, first time merasa turun kelas. Rasa macam dah tanak hidup. Tapi bak kata orang, setiap yang berlaku ada hikmahnya. Turun kelas, aku kenal Jiha dan Husna yang kini merupakan dua orang kawan aku yang paling baik.

Aku ada Jiha dan Husna yang cakap tak berlapik kalau kutuk aku, yang kongsi minat yang sama dengan aku, yang aku tau akan sentiasa ada untuk aku. Husna malah sebab rindu sangat lama tak jumpa, sanggup drive sorang sorang dari Seri Iskandar ke Manjung semata nak jumpa aku dan Jiha. Aku cukup berterima kasih sebab dapat kenal dengan diorang ni. Jiha dan Husna.

Kawan

Kawan
*tudung coklat tu Jiha, tudung biru Husna

p/s : sedang berusaha nak diet. Ada tips tak ?


January 11, 2014

January 11, 2014

Aku Pilih Architecture

Assalamualaikum.

Jadi cikgu macam umi adalah cita cita aku waktu kecik dulu, masa tinggi tak sampai seratus sentimeter. Cita cita untuk jadi cikgu tak pernah berubah sampailah makin besar, aku perasan yang aku minat melukis. Tambahan pulak bila dah start masuk sekolah, bebudak sekolah aku tak ramai yang pandai melukis. Senang citer, budak kelas aku takde yang terer melukis macam aku lah. So masa tingkatan 3, berubahlah cita cita aku daripada nak jadi cikgu kepada nak jadi arkitek. 

Ye. Arkitek. 

Bukan pelukis.

"Architecture" can mean:
A general term to describe buildings and other physical structures. 
The art and science of designing buildings and(some) nonbuilding structures. 
The practice of the architect, where architecture means offering or rendering professional services in connection with the design and construction of buildings, or built environments. 
The design activity of the architect, from the macro-level to the micro-level 

Aku pilih nak jadi arkitek sebab aku tak berapa jelas nak nampak masa depan seorang pelukis. Tak yakin untuk diri ni jadi berjaya macam Pablo Picasso mahupun Leonardo da Vinci, konon boleh berjaya macam arkitek Norman Foster. Ceh. 

Masa tu aku pikir, arkitek ni kerja dia lukis bangunan ikut suka hati dia je, pastu boleh bina. Aku mula berimaginasi nak bina bangunan diperbuat daripada gula gula macam dalam citer hansel dan gretel. Best tu. 

Masa nak pilih kos lepas SPM, umi punyalah pujuk suruh aku ambik kos berkaitan bahasa atau matematik seperti sains aktuari, akaun dan sebagainya. Tapi aku berdegil, nak jugak ambik architecture. 
Mula mula belajar, kejutan sikit sebab langsung takde lukis bangunan pun. Instead, banyak buat/lukis untuk mengembangkan kreativiti. Seronok. Contoh macam projek kat bawah ni:

Aku Pilih Architecture
menggunakan teknik collage

Aku Pilih Architecture
lukisan abstract hasil lawatan ke Lumut

Tapi bila start semester 3, rasa stress nak mati sebab baru betul betul mengenal dunia architecture. Impian nak bina rumah gula gula jadi impian semata mata sebab baru tahu yang bangunan hanya boleh dibina kalau construction bangunan tu dah betul. Contohnya, dinding akan tahan beban bumbung dan transfer beban ke lantai, lalu ke foundation dalam tanah. Dan, dinding yang dibuat dari gula gula takkan mampu tahan beban.

Aku dah berjaya menempuh 6 semester dalam kos ni, tinggal lagi dua semester untuk aku grad. Kadang kadang rasa menyesal ambik architecture tapi kadang kadang aku enjoy dan rasa lega aku pilih architecture. Aku jugak sentiasa ingatkan diri aku yang kos architecture merupakan pilihan aku sendiri, bukan umi atau abah paksa, dan pilihan aku ni pasti ada hikmah. Mana tahu, nanti aku akan jadi arkitek setanding Norman Foster atau Frank Llyod Wright. Haha. 

p/s : esok last paper, mohon doakan aku.


Follow