December 19, 2015

December 19, 2015

Life

Assalamualaikum. Hai.

A lot has happened in my life lately. I mean, duhh, dah lama gila kot tak hapdet blog opkos la banyak benda dah jadi kan ? So yeah for summary, entry kali ni aku just nak update about my life. Not yours, so kalau tak berminat nak baca, baca jugak, mungkin lama lama jadi minat hiks.

Study. 

Officially tamat Bachelor of Science in Architecture di UiTM Seri Iskandar Ogos yang lepas. 

Satu je yang sedih bila dah habes belajar ni. Kawan kawan. Honestly kalau most people cakap kawan zaman sekolah lah kawan sejati dan sewaktu dengannya, tapi bagi aku kawan kawan UiTM lah kawan sejati. Paling rapat. Yelah spend masa dengan diorang bukannya waktu siang 8 jam je. Kekadang sampai supper 2 3 pagi sebab buat assignment or just lepak have fun. Dengan kawan kawan sekolah tak rapat macam ni. Dah macam adik beradik. 

Rindu gila dekat muka tak mandi pagi, muka tido air liur meleleh dalam studio, muka serabut/menangis/stress pasal design, muka gembira, bahagia lepas submission, muka have fun ber bbq tiap sem. If you read this Anarchive, just know that I miss you guys. I love you guys. Always. 

Life

Kerja. 

Alhamdulillah, currently working as an assistant architect di Arkitek Urusbina, Kangar, Perlis. Ni first time keluar Perak. Kalau boleh actually nak kerja kat Perak je, Ipoh ke tapi rezeki dapat Perlis pulak, nak buat cemana kan. Zaman sekarang nak dapat kerja susah gila kot. Yelah, ekonomi negara tengah parah kan. Aku sebulan lebih apply kerja baru dapat offer. Tu pon apply dekat 40 company tapi dapat offer satu je. 

Boyfriend. 

Takdak. 

p/s : Teruk gila gaya penulisan aku, dah lama tak tekan keyboard la katakan. Sorry.

April 28, 2015

April 28, 2015

Putus Asa. Perlu Ke ?

Assalamualaikum. Hai. 

Bukan nak bangga diri tapi aku antara student yang cemerlang masa sekolah. Dengan mind set yang aku-boleh-survive-apape-course-pon, aku pilih architecture sebagai masa depan aku, mengabaikan nasihat umi abah yang suruh ambik course lain. Kononnya sebab aku pandai melukis, architecture lah pilihan terbaik. Kononnya sebab minat. Kononnya.

Bila dah hampir 4 tahun duduk dalam course ni, baru aku tau yang architecture bukan sekadar melukis tanpa ilmu. Bukan sekadar hadiri kuliah 8 jam sehari, 5 hari seminggu. Bukan sekadar menghafal fakta, atau copy paste assignment dari wikipedia. 

Dan baru aku tau yang budak pandai masa sekolah tak bermakna dia pandai masa universiti. 

Aku ada member yang tak score pun SPM. Beliau macam dah putus asa dalam hidup sebab tak pandai. Tanak sambung belajar sebab takut hanya perabih duit mak ayah. Aku yang masa tu berada di atas (pandai, bijak bestari), brainwash beliau habis habisan. Naikkan semangat beliau untuk terus belajar dan sekarang beliau dekan tiap sem. Aku pulak yang malu nak kongsi result aku kat beliau. Dan sekarang aku pulak yang di ambang maut, nak putus asa, nak berenti. 

Tapi aku dah semester akhir. Perlu ke aku putus asa ?


p/s : Jangan bandingkan result dengan budak tak sama course. Ape kau ingat budak archi belajar bedah mayat ?


Follow