February 21, 2016

February 21, 2016

A Cheating Husband. Yea or Nay ?

Assalamualaikum. Hai.

Aku ade tengok drama 'cinta si wedding planner' dan 'isteri vs tunang'. Persamaan kedua dua drama ini adalah A CHEATING HUSBAND. Yass, capslock menunjukkan betapa aku benci dengan lelaki yang curang terhadap pasangan samada dia sekadar seorang boyfriend apetah lagi kalau seorang suami. Dan dalam kedua dua drama tersebut si isteri adalah sangat mulia bak malaikat sebab memaafkan suami mereka dan kembali bersama, happily ever after.

Aku takde boyfriend. Apetah laki husband. Takde jugak pengalaman ditipu lelaki, dicurang. So aku mungkin tak layak untuk bagi nasihat to perempuan perempuan mahupun isteri isteri untuk tidak memafkan pasangan anda yang curang but I do have the hak untuk bagi pendapat kan? So bagi aku, a cheating husband is a big NO. Second chance ? Never. Aku rasa aku prefer rasa sakit divorce and hidup sendiri rather than bersama the cheating husband, pretend like nothing happened. 

Punca.

Banyak kat media sekarang ade berita punca pasangan ada affair adalah disebabkan berhubung thru whatsapp, fesbuk dan sebagainya. Yep, aku akui zaman sekarang punya teknologi memang canggih, boleh cari ex ex korang ke lubang cacing, confirm jumpa. Tak perlu upah penyiasat persendirian macam dolu dolu. 

Ini kembali pada diri sendiri memasing lah. Kalau dah berumah tangga tu, we should sedar diri dan jaga batas pergaulan dengan the opposite sex supaya tak timbul masalah hati digoyang orang ketiga.Simple, jangan layan orang ketiga yang cuba mendekati. 

Contoh paling senang ialah contact just perihal kerja dan benda penting seperti nak jemput kenduri. Kalau sekadar mesej seperti "hai, you tengah buat apa?" atau "you dah makan? Makan apa?" tak perlu lah balas. Confirm individu tersebut cuma nak bual kosong dan nak tackle you. Tanya khabar atas dasar kawan lama? Atau bestfriend? Bullshit itu semuaa.

Poligami.

“Nikahilah wanita – wanita yang kamu senangi ; dua, tiga, dan empat. Dan apabila kalian khawatir tidak dapat berlaku adil, maka satu cukup atau budak – budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya.” 
(QS. An – Nisa (4) : 3).

Ye, memang Islam membolehkan poligami dan isteri yang rela dimadukan akan diberi 'payung emas' ketika di padang mahsyar nanti. Mulia darjat isteri seperti ini dan suami yang mampu berlaku adil. Aku respect actually dekat isteri isteri yang boleh terima dimadukan, berkongsi suami. 

I couldn't even imagine perasaan seorang isteri bila dapat tahu suaminya nak kawen lagi satu. Even if si suami boleh berlaku adil. Tapi sebagai manusia biasa, tahap keadilan tu susah jugak kan kite nak nilai especially perasaan kasih sayang tu. Tak rasa ke macam "he loves her more" ? 

So. A cheating husband. What do you say ? Yea or nay?

February 20, 2016

February 20, 2016

Penang

Selalunya dalam group whatsapp member yang rapat rapat, kekadang dalam sebulan sekali mesti keluar topik travelling. Plan nak ke travel Asia lah, Europe lah, dengan member member sebelum kahwin. And finally, the first ever trip dengan member aku was last week, pergi Penang. Okayla for a start kan, local je. And bertiga je, dengan Muni dan Am. Sedih, sebab perancangan awal actually berlima tapi the other two tetiba stuck dengan kerja. Demm your boss. Haha.

Kerja hari Jumaat tu aku memang dah tak senang duduk. Tak sabar gila nak gerak Penang, mood vacation tu dah menghantui malam sebelum lagi. So last last ambik keputusan untuk half day je. Nasib baik ofis aku pun senang je nak bagi leave yang secara mengejut. So by 3.00pm aku dah gerak, drive dari Kangar, Perlis ke Georgetown, Penang. 2 jam setengah perjalanan sampai ke hotel, 56 Red Inn dekat Love Lane. Ni first time jugak aku stay jenis hotel budget macam ni, just rm30 per bed untuk satu malam. Kitorang ambik dua malam. 

Sampai hotel pon dah 5.30pm so just rilek rilek kat hotel then kitorang gerak ke Gurney Paragon Mall untuk dinner dan tengok movie Deadpool. Oh, Deadpool was fun because of the funny scenes tapi bagi aku, overall jalan cerita just so so la. Takley lawan Avengers. 

Pagi esoknya, liat jugakla memasing nak bagun last last gerak dalam pukul 10.30am. Kitorang gerak Bayan Lepas, cari tiket bas untuk Muni then gerak Kapitan untuk breakfast. Harapan nak makan briyani claypot tinggal harapan sebab katanya tak siap lagi. Roti pon dah habes sebab dah lewat. Kecewa. And aku pun baru tau yang kedai mamak kat Penang ni kalau lepas 10.00am memang roti dah habes. Kalau kat tempat lain 24jam ade roti so kejutan budaya jugak la masa tu. Takde pilihan lain, makan nasi kandar je pagi tu. Bagus jugak sebab tahan kenyang sampai petang.

Lepas breakfast, kitorang gerak Bukit Bendera. Eksaited jugak aku sebab tak pernah pergi. Dalam sejam lebih jugak perjalanan ke Bukit Bendera sebab salah jalan. Naik Bukit Bendera pakai train dia, murah rm6 je. Lain kali nak try naik pakai kaki. Lain kali la.

*info on Bukit Bendera klik SINI

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang
*ni paling eksaited nak tengok, fefeeling kat Korea gituw

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang
*aiskrim+fruits sumpah sedap rm20

Holiday in Penang

Lama jugak la lepak Bukit Bendera dalam pukul 2.00pm baru turun. Then terus gerak ke Batu Feringgi. Lepak Batu Feringgi sampai petang, just rilek rilek usha six packs and main frisbee. Nak balik Georgetown petang tu, ingatkan nak makan kat Esplanade so terus gerak ke Esplanade then stucked dalam jammed. Lama gila nak dekat sejam jugak stucked sebab rupanya ada event Chinese New Year malam tu. So kitorg patah balik, parking kat hotel je and jalan kaki ke Esplanade. Dinner dan jalan jalan dekat event CNY tu. Interesting sebab first time pergi event CNY, kat Penang pulak tu which is memang tempat yang meriah kalau sambut CNY. 

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang
*mee sotong, Am cakap specialty kat sini and yep memang sedap !

Holiday in Penang
*CNY lanterns yang lawa gila !

Holiday in Penang

Holiday in Penang


Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Penat jalan kaki and thought that we have to try one of those hipster cafe yang ade along the street so we decided untuk supper kat Wheeler's coffee.

Holiday in Penang

Rasa macam cepat gila masa berlalu, the next morning kitorang check out dalam pukul 11.00am, breakfast kat Kapitan Georgetown pulak. Luckily dapat try briyani claypot tapi Muni kecewa sebab dah takde roti. Lepas breakfast, kitorang just jalan kaki along Armenian street and ke Chew Jetty.

*info on Chew Jetty klik SINI

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Before balik, again lepak one of the hipster cafe, Awesome Canteen at Sekeping Victoria. Sumpah in love dengan cafe ni punya interior. Drinks pon sedap sedap. Lepak, borak dalam sejam dua then gerak ke jeti hantar Am dan ke bus station hantar Muni dan gerak balik Kangar. Mood sedih berpisah pun on. Jumpa next trip okay gaiss ! 

Holiday in Penang

Holiday in Penang

Holiday in Penang

p/s : The next day kat ofis lemau gila dekat dua hari jugak la baru boleh move on.
Follow