Tazzabar

Assalamualaikum. Hai.

Dugaan menjadi seorang arkitek/designer/photographer atau ape ape kerja yang melibatkan berurusan dengan client memang menguji kesabaran. Pengalaman aku sendiri, aku ade buat freelance design rumah pakngah aku. Tapi biasalah sebagai client dan tuan rumah memang nak rumah yang perfect, cantik macam yang banyak terdapat dalam majalah majalah seperti anjung seri. Dan designer jugak lah yang mengalami kepeningan fikir macam mana nak buat impian seorang client menjadi kenyataan. Sabar jelah.

Setelah hampir sebulan bertungkus lumus cuba mendesign rumah yang perfect buat pakngah akhirnya siap plan dan pakngah bank in upah pendahuluan sebab kerja belum siap sepenuhnya lah kan. Jadi petang tu akupun ke bank nak keluarkan duit nak berjoli dekat bank islam Kangar. Ada tiga mesin atm tapi yang berfungsi hanya dua. Mesin A ade dalam tiga empat orang beratur manakala mesin B ade dua orang tapi mereka kelihatan berurusan sekali so akupun beratur belakang mesin B, belakang dua jejaka itu.

Sambil menunggu jejaka jejaka di depan aku menyelesaikan urusan mereka, seperti biasa aku main henpon, sekadar scroll twitter dan instagram. Namun bila terasa macam dah kesejuta kali aku scroll twitter tapi jejaka jejaka depan aku tak selesai lagi buat aku mula nak naik angin. Mesin A pon orang dah berganti ganti. Jadi aku buat keputusan beratur belakang mesin A pulak yang ada dua tiga orang.

Tak sampai sesaat aku beralih ke mesin A, jejaka jejaka yang aku tunggu bagai tunggu janggut tumbuh tu dah selesai urusan dan keluar dari bank. Dalam hati aku waktu tu Tuhan je yang tahu berapa bakul sumpah seranah aku hadiahkan kepada mereka. Orang pun makin ramai nak guna mesin atm beratur both belakang mesin A dan B. Tinggal lah lagi seorang makcik depan aku nak keluar duit. 

Tapi jantung aku berdegup kencang bila tetiba makcik tu beralih ke mesin A "mesin ni dah habis duit kot, dah tak boleh keluar duit" K.

Dengan air mata yang bergenang (hiperbola je) aku cuba jugak keluarkan duit dari mesin B walaupun semua orang yang beratur di mesin B tadi dah pun beralih arah ke mesin A. Hampa sebab gagal. Dasar mesin tak guna. Akupun beralih beratur belakang mesin A yang dah pun panjang barisannya dengan manusia.

7 comments:

  1. hahahaha...kesianya...patutnya time jejaka tu keluar, tanya sekali tadi tu dia keluarkan duit ker atau jawab soalan dan menang kat mesin ATM tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. aduiiii, mmg panas hati dibuatnya...sabar je la...huhu...

    ReplyDelete
  3. Lahai , sabar je la ... Mmg geram if jadi mcm tue

    ReplyDelete
  4. adoi.. mmg dugaan.! huhuhu..pernah jugak jd mcm ni. geram tau kita nak cpt jadi lambat pulak. pdahal nak kluar duit je pun! huhu

    ReplyDelete
  5. Tension kan bila mesin atm x berfungsi, habis duit.. pastu tinggal 1 yg ok.. berjela pulak orang beratur....

    Tak keluar duit kat situ.. duit dah tinggal 2 hinggit...
    Memang kena banyak bersabar..

    ReplyDelete
  6. dugaan....rietta pown pernah terkena...bial beratur dekat A yg kononye skit org...org yg lewat dtg dan beratur kt B dh siap...mesin kt A grak grak lg pown....:)

    ReplyDelete
  7. hahaha.. sabor je la.. cobaan..

    ReplyDelete

@aliaamie